Cégvilág

EMFESZ-ügy: egy forintot ért a cég?

A Fővárosi Főügyészség elutasította az EMFESZ Kft. volt tulajdonosa, a Mabofi Holdings azon keresetét, amelyben az EMFESZ 2009. májusi értékének újbóli megállapítását kérte.

A ciprusi társaság azért szeretett volna új értékmeghatározást, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) június 8-án éppen arra való hivatkozással szüntette meg a nyomozást jelentős értékre elkövetett sikkasztás ügyében, mert vitatott tulajdonváltása idején az EMFESZ-nek nem volt jelentős, sőt semmilyen valós piaci értéke.

A Mabofi állítása szerint viszont az EMFESZ-nek, amely eladásakor még a magyar gázpiac ötödét ellenőrizte, valós értéke volt, és ma is lenne, ha eredeti tulajdonosa akarata ellenére nem került volna a svájci RosGas ellenőrzése alá. A Mabofi el szerette volna érni, hogy az újraértékelésbe vonjanak be független gázipari szakértőt is.

A Fővárosi Főügyészség azonban arra jutott, hogy a kérelem nem elég alapos, és továbbra sem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy az EMFESZ valós értékkel bírt. Így viszont az sem bizonyítható, hogy az ügyletet lebonyolított Góczi István ügyvezető elkövette volna a neki felrótt sikkasztást vagy más, elleni bűncselekményt, annak ellenére, hogy az üzletrész-átruházási szerződéssel a Mabofi tulajdonát eltulajdonította.

További jogorvoslatra nincs mód. Magánpótvád viszont hatvan napon belül benyújtható, a Mabofi pedig – a cégtől kapott tájékoztatás szerint – élni is kíván e lehetőséggel.

emfesz energia Góczi István Mabofi
Kapcsolódó cikkek