Cégvilág

Felébe kerülhet a roaming

Öt éven belül már csak feleannyiba kerül, ha valaki uniós országokban utazva akarja használni internetezésre és levelezésre az okostelefonját és a táblagépét.

Ennek minden bizonnyal csak a mobilos ügyfelek örülnek, a szolgáltatók újabb ökölcsapásként élhetik meg a változásokat. Az EU ugyanis további négy évvel meg akarja hosszabbítani a barangolási díjak szabályozását, különös tekintettel az ezekben megállapított árplafonra. Az ezzel kapcsolatos terveket várhatóan a héten jelentik be Brüsszelben. A meghosszabbításra – Brüsszel indoklása szerint – azért van szükség, mert az Európai Bizottság legutóbbi jelentése szerint az eddigi árcsökkentések átmenetileg mérsékelték ugyan a roamingdíjakat, a szabályozás azonban összességében nem oldotta meg a fő problémát, vagyis a verseny hiányát a barangolószolgáltatások területén. Annak érdekében, hogy az európai digitális menetrendben kitűzött cél, vagyis hogy a roaming- és belföldi távközlési díjak 2015-re megközelítőleg azonosak legyenek, újabb központi beavatkozás szükséges – hívta fel a figyelmet Neelie Kroes. Az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnökének nem is annyira titkos vágya, hogy az évtized közepére virtuálisan meg is szűnjenek a roamingtarifák.

A héten várható döntés rövid időn belül már a második a mobilpiac ezen szegmensét érintő uniós szabályozásban. Alig egy hete hozta nyilvánosságra Brüsszel az idén július elsejétől élő új díjszabásokat, amelyek elsősorban a mobilos hívásokra vonatkoznak. A négy éve bevezetett és két éve módosított uniós szabályozás szerint az egységes szabályozású eurótarifát választók legfeljebb 35 eurócentes (116,60 forint) percdíjat fizetnek az indított és 11-et (36,60 forint) a fogadott roaminghívásokért. A 2012. június végén hatályát vesztő roamingrendelet által előírt árcsökkentések sorozatában ez az utolsó lépés.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Világgazdaság-->

roaming Neelie Kroes szolgáltató Brüsszel telefon
Kapcsolódó cikkek