A kistermelők piaci lehetőségeinek szélesítése céljából jelentősen megkönnyítették az áru közvetlenül a vendéglátóiparnak való értékesítését. Az élelmiszer-termelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeket szabályozó földművelésügyi miniszteri rendelet legutóbbi módosítása szerint az állati alaptermékek értékesíthetők az előállítás szerinti megyében és Budapesten, valamint a termelő gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 kilométeres távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltok és vendéglátóegységek, így a közétkeztetés számára is. A rendelet hatálya alá többféle élelmiszertermék tartozik, így például a tojás, a tej és a nyers hús, valamint az ezekből készült olyan feldolgozott kistermelői termékek, mint például a sajtfélék, a vaj, a lekvár és a kolbász, valamint egyéb hústermékek is. n VG
Nem mennek túl az EU-minimumon
Az új vendéglátó-ipari rendelet révén rugalmasabbá válnak a vendéglátóhelyekre vonatkozó előírások, illetve a különböző élelmiszertípusok szakosított tárolásának a követelménye is átláthatóbb, egyszerűbb lesz – mondta el Kardeván Endre. Az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján hozzátette: a jövőben lehetőség nyílik a kistermelői nyers tej átvételére, és az új rendeletben a vadászati termékek vendéglátó-ipari felhasználására vonatkozó szabályokat is meghatározták.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.