Cégvilág

Zárt kapuk várták a vendégeket: a szövetség kizárná a hotelt

A Magyar Szállodaszövetség kezdeményezi a soproni Hotel Saphir Aqua kizárását a szövetségből, mert mintegy 1800, előleget befizetett vagy vouchert vásárolt vendége orrára csukta az ajtót. Hagyott a honlapján egy üzenetet az alig egy éve üzemelő ház, mely szerint előreláthatólag július 20-ig zárva tartanak – írja a Turizmus Online.

A jelzett határidő után sem történt semmi és ezúttal a következőről értesíti a pénzük után szaladó ügyfeleit a hotel: „A szálloda üzemeltető váltásával kapcsolatos tárgyalások elhúzódása miatt a nyitás pontos időpontját nem tudjuk. A már befoglalt vendégeinket ezúton is kérjük, hogy ne induljanak útnak, mert a hotel nem tudja fogadni őket. Értesítést foglalásokkal és az esetleges kártérítésekkel kapcsolatban július 25 és augusztus 5. között küldeni fog a hotel. Megértésüket köszönjük! A fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket honlapunkon és e-mailben!”

A Turizmus Online szerint számos vendég a helyszínen, bőrönddel a kezében ámult a bezárt szálloda ajtó előtt, hogy a pihenése oda lett, mivel a Spahir előzetesen nem kötötte orrukra ezt a kis „apróságot”. A pénzt próbálják visszakapni, egyelőre hiába, bár némi reményre adhat okot a fenti üzenet. Egy Turizmus Online-nak nyilatkozó károsult úgy tudja, hogy a 20-i időpont fordulópont lett volna, amikorra is új üzemeltető került volna a képbe a Hotel-Cardos Kft. helyére.

A lap értesülése szerint a Cardos egy soproni ingatlanfejlesztőtől bérelte a létesítményt, a bérleti díj fizetését viszont a karbantartások és felújítások elvégzésével váltotta ki. A Cardos szerint ezeket a munkákat ők rendre elvégezték, míg a bérbeadó szerint nem; ebből elszámolási vitájuk kerekedett. A követelt pénzt a Cardos nem fizette meg, a tulajdonos pedig kitette őket az épületből. Állítólag nem csupán a vendégek pénze kering valahol az éterben, de forrásaik szerint az alkalmazottakat sem fizették ki egy ideje. Arról is szó van, hogy eladják magát a házat. 

A Turizmus Online-nak nyilatkozó károsult úgy tudja, hogy mintegy 1800-ra tehető a befizetők száma, akik átlagosan 30 ezer forintokat fizettek be; az az 54 millió ebből nem is olyan kevés pénz. Sokan állítólag számlát sem kaptak az előzetes befizetésekről, mely már önmagában is szokatlan jelenség.

Az ügy nem csupán a fizetővendégeknél verte ki a biztosítékot, hanem a szakmai szervezetnél is, miután több vendég – közülük nem egy maga is szállodaipari szakember – fordult panasszal a Szállodaszövetséghez. Az MSZSZ erre július 7-én küldött egy - a Turizmus Online-nak is eljuttatott - levelet a szálloda vezetésének, postafordultával tájékoztatást vártak a kialakult helyzetről.

A megjelölt 8 napos határidőn belül sem kapták meg a magyarázatot az MSZSZ Alapszabályát és Etikai Kódexét sértő, a tisztességes vendéglátással teljesen ellentétes, elfogadhatatlan gyakorlatról. A szót tett követte; az MSZSZ Alapszabályának 5. pontja alapján kezdeményezi a Hotel Saphir Aqua kizárását a Szövetségből hozzátéve, hogy „A Magyar Szállodaszövetség károsnak tartja és elítéli fenti etikátlan üzletviteli magatartást, ami az egész szállodás szakmának, s különösen tagszállodáinknak presztízse szempontjából káros.” A Saphir tavaly áprilisban nyitotta meg a kapuit.

A Magyar Szállodaszövetség kezdeményezi a soproni Hotel Saphir Aqua kizárását a szövetségből, mert mintegy 1800, előleget befizetett vagy vouchert vásárolt vendége orrára csukta az ajtót. Hagyott a honlapján egy üzenetet az alig egy éve üzemelő ház, mely szerint előreláthatólag július 20-ig zárva tartanak – írja a Turizmus Online.Turizmus Online-->

turizmus hotel Magyar Szállodaszövetség Sopron Saphire
Kapcsolódó cikkek