Cégvilág

Dőlnek a külföldiek a fizetős orvosszakokra

Sokszoros a külföldiek túljelentkezése az hazai orvoskarokra, ám a szűk oktatási kapacitások miatt 2100-nál több fiatalt nem tudnak felvenni. Ahhoz ugyanis, hogy még több fizetős külföldi hallgatót fel tudjanak venni, szükség van az orvosegyetemek oktatói kapacitásainak és versenyképességének növelésére.

Sokszoros a külföldiek túljelentkezése az hazai orvoskarokra, ám a szűk oktatási kapacitások miatt 2100-nál több fiatalt nem tudnak felvenni. Pedig minden öt külföldi hallgató egy munkahelyet tart fenn, s jelenleg 24 milliárd forinttal növeli a GDP-t.

A szeptemberben kezdődő tanév utolsó felvételi vizsgái még hátravannak az orvostudományi egyetemeken, ám már eddig 2052 külföldi, fizetős hallgatót vettek fel a hazai négy intézménybe. A debreceni, a szegedi, a pécsi és a budapesti egyetem angol nyelvű kurzusaira két-háromszoros volt a túljelentkezés, a német oktatásra ennek a duplája, a fővárosi Semmelweis Egyetem (SE) német nyelvű képzésére pedig nyolcszor többen jelentkeztek, mint ahány hallgatót fogadni tudnak.

Jelentős exportágazata Magyarországnak a felsőoktatás – mondta a Világgazdaságnak Ivády Vilmos, az SE gazdasági műszaki főigazgatója, aki a közelmúltban részt vett az egészségügyi felsőoktatás fejlesztéséről szóló tanulmány elkészítésében. Egzakt számokat tettek a döntéshozók asztalára, amelyekből kiderül, hogy a jelenlegi 6200 fős külföldi hallgatói létszám 12 milliárd forint tandíjbevétellel és körülbelül ugyanennyi magyarországi költekezésből származó bevétellel növeli évente a GDP-t anélkül, hogy az állam ezt a tevékenységet támogatná. A pontosan kimutatható GDP-növekmény 30 százaléka az államháztartás bevételeit gyarapítja, s 6 milliárdos többletforrást biztosít az egyetemek alapfeladatainak ellátásához – mondta a főigazgató.

Ezért is javasolták az orvosegyetemek, hogy vagy az Új Széchenyi-tervből, vagy más központilag támogatott program keretében közvetlenül vállaljon szerepet az állam az oktatás exportképességének bővítésében. Ahhoz ugyanis, hogy még több fizetős külföldi hallgatót fel tudjanak venni, szükség van az orvosegyetemek oktatói kapacitásainak és versenyképességének növelésére, az oktatási, a kollégiumi, a szabadidősport-infra-struktúra javítására, egyéb fejlesztésekre. Az európai és amerikai országokból jelentkezők mellett mára potenciális célpiacot jelentenek az ázsiai államok is – mondta Ivády Vilmos.

A debreceni orvosegyetemen az izraeli, norvég, svéd, brit, török hallgatók mellett egyre több a koreai és vietnami fiatal – tudtuk meg Jenei Attilától, az egyetem nemzetközi oktatási központjának igazgatójától. A hajdúsági egyetemen a külföldieknek kizárólag angol nyelvű oktatást kínálnak. Egy sikeres TÁMOP- pályázatnak köszönhetően kétszáz oktatójuknak angol nyelvű továbbképzést tartottak, kétharmaduk eredményesen le is tette a felsőfokú nyelvvizsgát. Debrecenben az általános orvosképzés mellett fogorvosokat, gyógyszerészeket, fizikoterápiás és népegészségügyi szakembereket is képeznek, és előkészítő oktatást is tartanak leendő hallgatóiknak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kollégium orvosképzés fizetős orvosegyetem önköltség
Kapcsolódó cikkek