Cégvilág

Épülő partnerség – vállalkozások számára

Közös vállalatok létrehozását, a szállító-vevő kapcsolatok új formáinak – klaszterek, hálózatok – kiaknázását szolgálja az a projekt, amely magyar-szlovák együttműködésben valósul meg a határ két oldalán.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Program (2007-2013) keretében 2010. október 1-jén kezdődött a projekt végrehajtása a kis- és középvállalkozások határon átnyúló együttműködésének előmozdítására - közölte Kovács László projektvezető, a pozsonyi Innova Nova tanácsadó cég képviselője.

 

Azért pályáztak partnereikkel - a budaörsi CHIC Közép-magyarországi Innovációs Központtal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a győri Széchenyi István Egyetemmel, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara Nyitrai Kamarai Kirendeltségével és a Kassai Műszaki Egyetemmel - együtt EU támogatásra, hogy közelebb hozzák egymáshoz a két ország határ menti térségeiben működő vállalkozásokat.

 

S szerencséjük volt: 300 ezer euró uniós támogatást kaptak. A „CroBoNet - Határon túli vállalkozói hálózatok” című projekt megvalósítása az ősszel fejeződik be. Most Budaörsön workshopon értékelték az eddig végzett munkát, s már a folytatáson, egy újabb pályázaton gondolkoznak, mert még mindig úgy látják, hogy a vállalkozások együttműködésük során nem használják ki eléggé a földrajzi helyzetükből adódó potenciált.

Kovács Katalin, a vendéglátó CHIC projektmenedzsere a legfőbb közös eredménynek azt tartja, hogy sikerült előrelépni a határ menti együttműködést előmozdító infrastruktúra kiépítésében és népszerűsíteni az ilyen kooperáció különböző formáit a kkv-k, klaszterek körében. A CroBoNet egyik legfontosabb eredménye, hogy konkrét információkkal látja el a szomszédos országban – Magyarországon vagy Szlovákiában – vállalkozni készülő cégeket, közös vállalatok alapítására biztat, és egyúttal bemutatja a szállító-vevő kapcsolat új formáit is.

A mostani budaörsi rendezvényre olyan szakembereket hívtak meg, akik kellő és hasznos tapasztalattal rendelkeznek a határon átnyúló együttműködések terén.

Boda Orsolya, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azt emelte ki, hogy a projekt hatósugara a Pozsony-Budapest, Nyitra-Győr és Kassa-Miskolc régiópárosokra terjed ki, s az együttműködési lehetőségek illusztrálására elérték, hogy határ menti autóipari klaszter jöjjön létre, többek között a Peugeot Citroen Szlovákia és az Audi Hungária Motor közreműködésével.

Kozák Melinda, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. projektmenedzsere arról számolt be, hogy Szentendrén innovációs kutató központ létrehozásával kívánják előmozdítani az egyetemek és vállalkozások szorosabb együttműködését.

Horváth Tibor, a Certop Termék és Rendszertanúsító Ház szakértője arra hívta fel a tanácskozás résztvevőinek figyelmét, hogy a minőség alapvető üzleti stratégiaként való alkalmazása a határ menti együttműködésekben is kifizetődő lehet.

VG Online-->

magyar-szlovák határ menti együttműködés CHIC kkv
Kapcsolódó cikkek