Cégvilág

Figyelő tévé és okos mosógép - Íme, a jövő kütyüjei

A Digital Trends jövőszakértőket és tech cégek fejlesztőit kérdezte meg arról, milyen berendezéseket használunk majd mintegy 14 év múlva.

A SolidWorks szoftvercég innovációs igazgatója, Rick Chin már megálmodta a jövő televízióját, amely az elképzelés szerint nem csak azt érzékeli, ha valaki belép a szobába, de többszenzoros technológiájának köszönhetően azonosítja is a helyiségben tartózkodókat, eszerint kínálva fel a műsorokat.

A Siemens szerint a háztartási gépek is sokat okosodnak majd a következő másfél évtizedben. Már ma is kapható olyan hűtő, amellyel jegyzeteket lehet írni a családtagoknak vagy alkalmazásokat futtatni a beépített számítógéppel. Urlich Eberl ennél is tovább menne, az általa elképzelt mosógép tudja, milyen ruhákat raktak bele, automatikusan beállítja a mosási időt és a mosószer mennyiségét és természetesen csak akkor üzemel, amikor a legolcsóbb az áram. Sőt, akár szól is, ha egy piros zokni keveredett a fehérek közé.

A legújabb autók egy részébe már beépítik a Head Up Displayt (HUD), amely mozgás közben információkat vetít ki a visszapillantó-tükörre vagy a szélvédőre az autóval kapcsolatban. A MicroVision viszont már most együttműködik egy "jelentős autómárkával" azért, hogy a jövőben ezek a kijelzők még fejlettebbek legyenek. A PicoHUD technológia segítségével a sofőr a szélvédőről olvashatja le az időjárás jelentést vagy akár a navigációs adatokat.

Mike Ueland, a Telit alelnöke a Digital Trendsnek elmondta: az életmódunkat elsősorban a gép-a-géphez (M2M) érzékelők változtatják majd meg, amelyek a menedzser szerint az elektronikus képkeretektől a kutyapórázokon át mindenhová beépülhetnek. A parkolóautomaták így közvetlenül küldhetnék az adatokat a városházának, az autókba épített eszköz pedig a biztosítót informálhatja arról, hogyan vezetünk. De idővel akár az autóvezetés terhét is levehetik a vállunkról. A Volkswagen már most rendelkezik "átmeneti autópilótaként" használható technológiával, az érzékelők fejlesztésével és az utak elektronikával való felszerelésével az autó sajátmagát is navigálhatja, akárcsak az utasszállító repülők.

Ueland szerint a gyorsan terjedő near-field communication hatalmas teret nyer a következő évtizedben. Mi egyelőre csak a speciális karóránkkal fizethetünk bankkártyaként, de a szakértő olyan jövőt jósol, ahol gyakorlatilag minden termékért vagy szolgáltatásért okostelefonon fizetünk majd pusztán azzal, hogy a készüléket elhúzzuk egy terminál előtt. Ezek a "szuperokos telefonokok" átvehetik a notebookok és a digitális fényképezőgépek szerepét is, eljöhet az idő, amikor a felhasználók csak egy kütyüt visznek magukkal sok készülék helyett.

mosógép okostelefon Siemes kütyü hűtő
Kapcsolódó cikkek