Cégvilág

Google-vezér: A Motorolával védjük ki az Apple versenyellenes támadásait

Larry Page, a Google alapító-vezérigazgatója az akvizícióval kapcsolatos üzenetében hangsúlyozta: a Motorola megvásárlása erősíti a Google szabadalmi jogi portfólióját és ezzel jobb védelmet nyújt "az Apple-éhez hasonló versenyellenes támadások ellen".

A Google a Motorola Mobility pénteki záróáránál 63 százalékkal többet, részvényenként 40 dollárt ajánl a Reuters által közzétett nyilatkozat szerint. A Google 12,5 milliárd dollárt fizet ki készpénzben a Motorola mobil eszközöket gyártó üzletágáért. A Fortune szerint a jelentős árprémium azt jelzi, a Google komolyan gondolja, hogy nagy darabot hasít ki az Apple okostelefon birodalmából. A ma bejelentett akvizíció a Google történetének legnagyobb felvásárlása, eddig a DoubleClick online reklám cég szerepelt az első helyen, 3,1 milliárd dollárral, amelyet a YouTube követ, 1,65 milliárd dolláros vételárával.

De nem a csak a Google számára, hanem a tech szektorban is ez az idei legnagyobb bevásárlás, a keresőóriás a Microsoftot előzte meg, amely 8,5 milliárd dollárt fizetett ki a Skype-ért. Az üzleti élet egészét tekintve a Thomson Reuters adatai szerint ez a tizenegyedik legnagyobb felvásárlás 2011-ben. A Google a legfrissebb adatok szerint 39,1 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik.

Larry Page, a Google alapító-vezérigazgatója az akvizícióval kapcsolatos üzenetében hangsúlyozta: a Motorola megvásárlása erősíti a Google szabadalmi jogi portfólióját és ezzel jobb védelmet nyújt "az Apple-éhez hasonló versenyellenes támadások ellen". Page véleménye szerint a Microsoft és az Apple közös erővel hajt végre támadásokat az Android operációs rendszer ellen, ez az üzlet pedig segít semlegesíteni ezeket az akciókat. Page a The Wall Street Journal beszámolója szerint méltatta a Motorola döntését, amellyel pár éve teljes mértékben elkötelezte magát az Android mellett, ez a Google-vezér szerint megalapozta a két cég jó kapcsolatát. Page kiemelte, hogy az Android a jövőben is nyílt forráskódú rendszer marad.

David Drummond, a Google jogi osztályának vezetője határozott igennel felelt arra a kérdésre, az amerikai versenyfelügyelet engedélyezi-e a Motorola Mobility megvásárlását. Megfogalmazása szerint az akvizícióval a Google az Android ökoszisztémát védi, az pedig kifejezetten versenypárti. Drummond nem beszélt a közös cég jogi stratégiájáról, csak annyit közölt: az adásvétel lezárulta előtt a Motorola menedzseli majd a jogi ügyleteket - írja a Business Insider.

Véres szabadalmi csaták

Az Apple jelenleg a duisburgi bíróságon eljárást folytat a Motorola ellen, azt állítva, hogy az amerikai cég megsértette az iPadhez kapcsolódó szerzői jogokat. Az Apple ugyanezen a fórumon már elérte, hogy betiltsák a Samsung Galaxy Tab uniós forgalmazását és ugyanerre törekszik a Motorola esetében is.

Az Apple a múlt évben új posztot hozott létre a szabadalmi perek menedzselésére és a Bloomberg információi szerint hamarosan a Google is ezt teszi majd. A tét az elsőség a mobilpiacon, amely az IHS Global Insight prognózisa szerint idén 34 százalékkal, 206,6 milliárd dollárra növekszik majd. A Google, az Apple és a Microsoft idén eddig 5 milliárd dollárt költöttek szabadalmakra.

Jelenleg az Android a legnépszerűbb okostelefon operációs rendszer, az ezzel üzemelő készülékeket a HTC, a Samsung és Motorola gyártja. Az Apple mindhárom céget megvádolta szabadalmi jogainak bitorlásával. Az Apple az utóbbi időkben egyenesen lopással, illetve termékeinek "szolgai másolásával" vádolja meg riválisait. De nem csak a készülékgyártókat támadják a mobilpiac szereplői: a Microsoft a Google-t támadja az Android miatt, csakúgy, mint az Oracle. Utóbb több milliárd dolláros kártérítés próbál elnyerni azzal, hogy igyekszik bizonyítani: a Google engedély nélkül használta a tulajdonában lévő JAVA programnyelvet.

Az óriások harcában a felállás jelenleg: Microsoft-Apple kontra Google-Intel. Előbbi érdekcsoport nem csak megmutatkozott, de egyszer már le is győzte a Google tábort azzal, hogy 4,5 milliárd dollárért megvásárolta a Nortel Networks szabadalmi oltalom gyűjteményét, túllicitálva a netes óriást. A Google nem tétlenkedett: ezer darabos szabadalmi csomagot vett múlt hónapban az IBM-től. A következő préda az Eastman Kodak ezer darabos csomagja lehet, amelyre az Apple, a Google és az IBM és licitál.


 

motorola részvény Larry Page ár Google akvizíció
Kapcsolódó cikkek