Cégvilág

Hét hetet kapott a Samsung - tiltólistán a Galaxy mobilok is

Hét hetet kapott a Samsung a holland bíróságtól, hogy módosítsa a Galaxy okostelefonok szoftverének azon részét, amely miatt szerdán a testület felfüggesztette a dél-koreai gyártó egyik legnépszerűbb termékének forgalmazását Európa szerte az Apple szabadalmi beadványának hatására. Az embargó hét hét múlva léphet életbe.

A kaliforniai technológiai vállalat azt kifogásolta a holland bíróságon, hogy a Samsung Galaxy S, Galaxy S II és Galaxy Ace modelljében a képgaléria lapozása kísértetesen hasonlít az Apple által levédett technológiához. A testület a beadvány alapján úgy ítélte meg, hogy az Apple-nak van igaza, így előzetesen felfüggesztette a Galaxy-k forgalmazását, ám a tiltás nem vonatkozik a Samsung jövőbeni Galaxy modelljeire.

A lépés nem tekinthető teljes győzelemnek az Apple részéről, mivel a holland bíróság annak az állításnak nem adott helyt, hogy a Samsung több ötletet lopott volna az Apple-től, ezért a testület hét hét haladékot adott a dél-koreainak gyártónak, hogy módosítsa a mobilszoftver képléptető részét.

Florian Müller, a Foss Patents blog írója szerint az Apple azért nem érhet el valós sikereket a szabadalmi jogokra hivatkozva, mert nem követte végig a szabadalmaztatást az Európai Szabadalmi Szervezetnél.

A sajtóhírek szerint az Európában elért „győzelmek” arra sarkalhatják az Apple-t, hogy hasonló pereket indítson az Egyesült Államokban, amely a Samsung számára a legrosszabb lehetőség lehet.

A Morgan Stanley egy korábbi elemzése szerint a Samsung eredményességét rövid távon nem befolyásolja, ám ha az Apple globális szinten támadja majd a dél-koreai vállalatot, s a két gyártó között elmérgesedik a viszony, elsősorban az alkatrészek forgalmában történhet komoly visszaesés. A Morgan Stanley elismeri, hogy ha az Apple az egyesült Államokban is keresetet nyújt be, mert a befektetők számára egy ilyen tiltás figyelmeztető, mi több precedens értékű lehet.

A Samsung a tiltás ellenére üdvözölte a holland bíróság döntését, amely a Samsung szerint elismeri, hogy termékei innovatívak és egyediek. Közleményében egyben felhívta a figyelmet arra, hogy minden jogi lehetőséget megragadnak azért, hogy bebizonyítsák, hogy nincs ok arra, hogy a holland fogyasztók számára ne legyen elérhető a Galaxy család. A Samsung közleménye szerint a határozat az európai értékesítésre nem lesz hatással.

A legtöbb technológiai vállalathoz hasonlóan a Samsung Hollandián keresztül látja el az egész európai piacot áruval, s itt jegyezték be a Samsung európai leányvállalatait is, amelyek az angol, francia, német, finn, ír, lichtensteini, luxemburgi, monacói, svédországi és svájci üzlethálózatokat látja el.

Hollandia tiltólista Morgan Stanley Apple Hága galaxy Samsung
Kapcsolódó cikkek