Cégvilág

Orosz űrbaleset - Nem kap ellátmányt a Nemzetközi Űrállomás

A Progress M-12M űrteherszállító balesete miatt Oroszország a közeljövőben nem tudja teljesíteni a nemzetközi közösségnek tett vállalását; nem szállíthat legénységet a Nemzetközi Űrállomásra.

A RIA Novosztyi jelentése szerint a szállítást végző űrhajó lezuhant a dél-szibériai Altáj Köztársaságban, miután nem tudott leválni a Szojuz-U hordozórakétáról. Ez az első ilyen baleset egy Progress szállítóhajóval az orosz űripar történetében. A Szojuz 2,7 tonna élelmiszert, orvosi- és tudományos felszerelést szállított volna az Űrállomásra.

Az orosz hírügynökség szerint a baleset azt jelenti, hogy a Nemzetközi Űrállomás legénységének valószínűleg tovább kell maradnia az állomáson, mint eredetileg tervezték, mert nincs jármű, amivel a váltást felvihetnék.

Az amerikai űrsiklóflotta júliusi nyugdíjazása óta kizárólag a Szojuz űrhajókkal vihetnek űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra az évtized közepéig. Az európai fejlesztésű, személyzet nélküli ATV és a japán HTV szállítójárművek ugyanis felizzanak az atmoszférában, miután a rakományt leszállították az űrállomásra, így mostanra kizárólag az orosz Szojuz rendszert használhatják az európai űrhajósok. A Szojuz viszont nem alkalmas nagyméretű berendezések szállítására, de pillanatnyilag ez az egyetlen alternatíva.

Az orosz űrkutatási ügynökség hangsúlyozta, hogy a baleset nem okoz ellátási gondokat az Űrállomáson, ahol a készletek kitartanak a következő, szeptember végén esedékes teherszállító járat megérkezéséig. A Progress szállító járművek 1972-es üzembe helyezésük óta 130 sikeres missziót hajtottak végre. Ugyanakkor az orosz űripar számára ez már a második veszteség a héten, hiszen augusztus 18-án az Express AM-4 műhold nem vált le a Proton-M hordozórakétáról, így nem tudták pályára állítani.

nemzetközi űrállomás Progress baleset Orosz teherszállító Szojuz
Kapcsolódó cikkek