Cégvilág

Tablet-harc Apple módra: a szabadalmakból él az egész tech világ

Egy német bíróság az Apple javára döntött a Samsung ellen folyó perben és megtiltotta, hogy a koreai gyártó az Európai Unió legtöbb tagállamában forgalmazza tábla PC-jét. A lépéssel az Apple teljes piaci uralomra tör, a módszer azonban nem egyedi a tech világban. A Microsoft például rengeteget kaszál az Androidot használók beperlésén.

A szerzői jogi ügyekben illetékes düsseldorfi bíróság az Apple-nek adott igazat a Samsung ellen folyó szerzői jogi perben. Az amerikai óriáscég azt állította, hogy koreai vetélytársa "szolgai módon másolja" az iPhone és az iPad készülékeket. Az Apple óriási győzelmet ért el a német bírósági döntéssel, amelynek folyományaként Hollandia kivételével egyelőre megtiltják a Samsung Galaxy Tab 10.1 forgalmazását az Európai Unióban.

A bevételek alapján a világ legnagyobb tech cégének számító Samsung már jelezte, hogy megtámadja a döntést, amelyről beismerte, hogy időlegesen biztosan negatív hatással lesz üzleti eredményeire. A Reutersnek nyilatkozó szerzői jogi szakértő szerint egyértelmű, hogy az Apple ezt a módszert választotta arra, hogy megakadályozza a rivális tábla PC piaci hódítását. A második negyedévben a Samsung mobil generálta a cég bevételeinek 30 százalékát.

A koreai cég azt állította, hogy az Apple előzetes megkeresés nélkül nyújtotta be ellene a keresetet és a döntést a meghallgatásuk nélkül hozták meg. Bár a német bíróság rendelkezése csak ideiglenes, a termék árusításának megtiltása komoly károkat okozhat a Samsungnak, mivel ha a cég mégsem vonja ki az európai piacról az érintett táblagépet, akár 65-70 millió forintnak megfelelő büntetést róhatnak ki rá minden egyes eladott táblagép után. Az Apple jogászai egyébként nemrég azt is meg tudták akadályozni peres úton, hogy a Samsung Galaxy Tab 10.1 készüléket a koreai gyártó Ausztráliában piacra dobja.

A Samsung és az Apple közti harc még áprilisban kezdődött azzal, hogy az alma vállalat pert indított a koreai rivális ellen, azt állítva, hogy a Galaxy termékcsalád az iPad és az iPhone másolata. A Samsung válaszul az Egyesült Államokban és máshol is szerzői jogsértésre hivatkozva beperelte az Apple-t. Mire az Apple egy dél-koreai bíróságon is benyújtotta keresetét, ezzel hazai pályára terelve a küzdelmet. Egyelőre csak az európai testület hozott ítéletet az ügyben.

Az Apple az első félévben 14 millió iPadet értékesített világszerte, elemzők szerint a Samsung az idei év egészében 7,5 millió Galaxy Tabnek talál gazdát. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a Samsung egy új Tab verziót dob piacra, hogy ezzel megkerülje a bírósági döntést az EU-ban. Ugyanakkor az Ovum IT elemző cég szerint a Galaxy Tab híveinek többsége az Android operációs rendszer mellett teszi le a voksát. Ezért a készülék átmeneti hiánya más, Android alapú gépekhez terelheti őket, ebből pedig – a Google mellett – minden gyártó (Acer, Asus, Dell, Toshiba, LG, Lenovo, Motorola, HTC) profitálhat, amely rendelkezik ilyen készülékkel. A felhasználók számára elsősorban azért is volt vonzóbb az Androidos készülék, mert az Apple szoftverében használható böngésző nem támogatja a Flash alapú weblapokat és alkalmazásokat.

Az ügy pikantériája, hogy a Samsung az Apple egyik legnagyobb beszállítója. A dél-korai gyártó ugyanis évente 5 milliárd dollár értékben szállított chipeket az Apple termékeibe, egyebek mellett az iPad 2-be is. Egy tajvani félvezetőgyártó július közepén megkezdte az új generációs, úgynevezett A6 chipek tesztgyártását az Apple számára – számol be a Reuters. A váltás vélhetően nem fog egyik napról a másikra menni, hiszen a Samsung a gyártás kezdetétől részt vett a fejlesztésben, így jelentős szakmai előnnyel rendelkezik az A6-os chipek gyártása terén.

Az Apple a Samsung kvázi likvidálásával a továbbiakban sem hagyja annyiban az Android térhódítását: júliusban a kaliforniai gyártó az amerikai kereskedelmi tanácshoz fordult, mert szabadalmi jogok megsértésével vádolta HTC-t. A HTC úgy véli, az Apple nem a piacon, hanem a bíróságon akarja legyőzni konkurenseit.

Tavaly az Apple már több alkalommal is megvádolta a tajvani HTC-t, hogy legalább 20 szabadalmi jogot megsértett, amire a HTC hasonlóképpen válaszolt, mint a Samsung, s még az iPhone és iPad készülékek árusításának betiltására is kísérletet tett.

A Samsung Galaxy táblagépének piaci ellehetetlenítése nem csak az Apple számára lehet kedvező, de lehetőséget ad a kisebb konkurensek számára is. A HP egy hónapja debütált webOS alapú TouchPad készüléke, amellyel a HP a táblagép piac második szereplőjévé kíván válni. Ennek érdekében a napokban bejelentette, 100 dollárral csökkenti a gépek kiskereskedelmi árát. Így a 16 gigabájtos TouchPad 399,99 dollárba, a 32 gigás típus pedig 499,99 dollárba kerül. Az elemzők szerint azonban a HP-hoz hasonló versenytársaknak fejtörést okoz majd az, hogy az árcsökkentéssel nyereségessé váltsák a táblagép gyártást: az IHS iSupply becslése szerint egy wi-fi-vel (vezeték nélküli internet kapcsolat) felszerelt 16 gigás TouchPad gyártói költsége 318 dollár, míg az iPad2 3G-é 310 dollár. Az Apple legutóbbi gyorsjelentése szerint az iPad2 átlagára 640 dollár volt.  

Nem véletlen, hogy a szabadalmi ügyekben már szó szerint vérre mennek a gyártók, hiszen ezen akár jobban is kereshetnek, mint saját eladásaikon. A HTC például a mai napig minden egyes eladott Androidos telefon után 5 dollárt fizet a Microsoftnak - piaci hírek szerint. Igen, nem tévedés, nem a Google-nak. Hiszen a HTC Windows Mobile szoftverrel futó készülékeket forgalmazot, amíg az Android fel nem futott, ám számos elemet átvettek az immár Google-szoftvert használó típusokba, amelyek azonban a Microsoft szabadalmai voltak. A tavaly áprilisi megegyezésben legjobb az, hogy a Microsoft ezzel sokkal többet nyer, mint a saját Windows Phone 7-es operációs rendszerén. A Microsoft hasonló „peres” megegyezést harcolt ki négy másik Androidos gyártónál is, a hírek szerint a következő a Motorola lehet.

Az Apple egyébként néhány évvel ezelőtt a mostanihoz hasonló módszerrel próbálta kikezdeni a Nokia piaci elsőbbségét is. A harcot ugyan a Nokia kezdte, amikor 2009-ben beperelte az Apple-t, mondván: az jogsértően használ a GSM, a UMTS és a WLAN vezeték nélküli technológiákhoz kapcsolható Nokia-szabadalmakat. Az Apple viszontkeresettel válaszolt erre, ezután a finn cég még két újabb eljárást kezdeményezett az okostelefon-piacot rövid időn belül meghódító amerikai versenytárs ellen.

A Nokia keresetében egyebek mellett azt állította, hogy az elmúlt húsz évben együttesen több mint 43 milliárd eurót fordított mobiltechnológiák fejlesztésére, és ehhez köthetően több mint tízezer szabadalma van. Ezek felhasználási jogait a mobilgyártók többsége megvásárolta.

A két tech óriás végül peren kívüli egyezséggel zárta le az ügyet idén júniusban. A Nokia és az Apple közleményben tudatta, hogy egyszeri kifizetés, valamint a forgalom után folyamatosan fizetendő licencdíjak fejében a finn cég az amerikai társaság rendelkezésére bocsátja bizonyos szabadalmait. Azt, hogy az Apple végül mennyit tett le az asztalra, nem hozták nyilvánosságra.

HTC tablet szabadalom per Apple HP bíróság Samsung táblagép
Kapcsolódó cikkek