Cégvilág

Óriásprojekt: megújul a gázháló

Ma ismerteti részletesen az ukrán gázhálózat felújítási terveit és az ország energiapolitikáját Jurij Bojko ukrán energia- és szénipari miniszter Kijevben az Európai Unió energiaminiszterei számára.

Bojko a múlt kedden a lengyelországi Wroclawban tartott informális uniós energiaminiszteri találkozón hívta meg a megjelenteket az ukrajnai gázhálózat modernizációja kapcsán rendezett konferenciára. „Azt az országot képviselem, amely az egyik legnagyobb az európai tranzitállamok közül. Majdnem 100 milliárd köbméter orosz gáz megy át Ukrajnán Európába évente, ezért a továbbítórendszerünk helyzete mind a vevőknek, mind a fogyasztóknak, valamint az összes itt képviselt országnak fontos” – közölte Bojko.

Elképzelhető, hogy a finanszírozásban és a kivitelezésben Ukrajna összefog Oroszországgal és az Európai Unióval. A hármas társulás ötletéről szombaton beszélgetett Janukovics ukrán elnök az oroszországi Tverben Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel. Bár mindkét ország pozitívan áll az ötlethez, az évek óta tartó és meg-megújuló gázárviták miatt, úgy tűnik, közvetítőre lesz szükség a tárgyalásokhoz. Ezt a szerepet Günther Oettinger európai uniós energiabiztos töltheti be e héten, kijevi látogatásán.

Az ukrán gázhálózat felújításának első szakasza a nyáron már elkezdődött, most a folytatás pénzügyi elemzését végzik. Az erről szóló jelentés október végére várható, ezt a beruházással kapcsolatos további finomítások és tenderek kiírása követheti.

A gázhálózat legfontosabb elemeinek teljes körű cseréje és modernizációja hét évbe telhet és 5,3 milliárd dollárba kerülne. Vadim Csuprun, az ukrán állami Naftogaz Ukraini vezérigazgató-helyettesének minapi tájékoztatása szerint az ütemterv időközben változhat, és a beruházásokhoz szükséges idő csökkenhet. Ukrajna jelenleg is tárgyal néhány nemzetközi vállalattal az egyes fejlesztések költségeiről és arról, milyen feltételek mellett társulnának a projektben a Naftogazzal. Csuprun egy kijevi energetikai kiállításon arról is beszámolt, hogy néhány nemzetközi cég már elküldte ajánlatait. Először azonban elő kell készíteni a szükséges dokumentumokat, s csak azután kapnak lehetőséget az érdeklődők a hivatalos jelentkezésre, pályáztatás formájában.

Lesz EBRD- és EIB-pénz is

Az 5,3 milliárd dolláros összköltségből 539 millió az első szakaszhoz szükséges. Az Urengoj–Pomari–Uzsgorod vezeték felújításának kezdetét idén nyáron jelentették be, előreláthatólag három évig tart. A Naftogaz 230 millió dollárt ad a projektbe, a fennmaradó 308 milliót pedig az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) és az EIB (Európai Befektetési Bank) hitelezi fele-fele arányban. A további lépések finanszírozásáról a bankok a Mott MacDonald tanácsadó cég vállalatelemzésének kiadása után döntenek.


Ukrajna Oroszország ukrán Oettinger
Kapcsolódó cikkek