Cégvilág

Szibériába készül a Mol

A Mol Nyrt. 2007 és 2010 között 154 millió dollárt fektetett be az oroszországi, Szibériában található Matyushkinskoje (Matyusinszkoje) blokkban található mezőkön, az idei évben 87 millió dollárt tervez költeni, s a következő három évben is jelentős összeget fordít fejlesztésekre például kutatásra, új kőolajkitermelő kutak fúrására, s egy kilencven kilométeres kőolajvezeték első ütemének finanszírozására.

Gerecs László, a Mol Csoport oroszországi mezőfejlesztési és termelési igazgatója az MTI-nek elmondta, a jelentős összegű befektetéseket a nehéz időjárási és terepviszonyok mellett az is szükségessé teszi, hogy az utaktól kezdve az áramellátásig, a teljes infrastruktúrát a Molnak kell kiépítenie.

Hozzátette, a Mol-csoport jelentős termelésnövekedést vár rövid és középtávon, a következő két-három évben Szibériában, a Matyusinszkoje blokkban az intenzív beruházási programjának köszönhetően. A Mol-csoport kőolaj kitermelésének 40 százaléka Oroszországból származik, tavaly napi szinten 19.200 hordó, ami a közeljövőben növekedni fog.

Az igazgató kifejtette, bíztató jeleket mutat a Mol legújabb, szintén a Matyusinszkoje blokkban lévő Verhnye Larjoganszkoje mezőbeli kutatófúrása is. Az eredmények részletes értékelése folyamatban van, ami várhatóan ez év novemberére fejeződik be. A blokkban elvégzett korábbi kutatófúrások sikerességi aránya kimagasló, 100 százalékos, miközben a világátlag 40 százalék körüli.

Oroszországban, Szibériában a Mol Matyusinszkoje területén a beruházási program 2007 áprilisában kezdődött el, miután a cég megvette a Matyusinszkij Vertikal vállalat 100 százalékos tulajdonrészét. A hosszú távú, alapvetően kutatás által vezérelt beruházási program kutatási, lehatárolási és mezőfejlesztési projekteket foglal magába.

A Matyusinszkoje licenc területe, azaz a blokk 3.231 négyzetkilométer. A terület megszerzésekor egy kisebb olajmező volt a területen, a Matyusinszkoje mező, amelynek termelése napi 600 hordó volt, éves szinten megközelítőleg 30.000 tonna.

A terület megszerzésekor érvényben lévő stratégiai fejlesztési tervnek megfelelően már 2008-ban két kutatófúrást, a Ledovoje-101-et és a Kvartovoje-11-et mélyítették, s mintegy 400 négyzetkilométert mértek fel 3D-s szeizmikával.

A Mol mindkét kutatófúrásnál több olajtartalmú réteget talált, a Ledovoje-101-es fúrásnál végrehajtott teszt pedig azonnal kereskedelmi mennyiségű hozamot adott, napi 400 hordónyit. A teszt eredménye alapján a Mol orosz leányvállalatán keresztül gyorsított mezőfejlesztési programra tett javaslatot az orosz hatóságoknak, amit el is fogadtak. A hatósági engedély megszerzése után, a Ledovoje mező fejlesztése pár hónappal a felfedezést követően elkezdődött. Három évvel a fejlesztés elkezdése után a mező napi termelése 3.000 hordóra nőtt, éves szinten 2011-ben megközelítőleg 150.000 tonnára.

A Kvartovoje-11 kutatófúrás 4 olajtartalmú réteget tárt fel. A Ledovoje-101-es fúráshoz képest a tesztelés időszakában a napi olajhozamok kisebbek voltak. A kutatófúrás és a lehatároló fúrás eredményei alapján itt egy 9-fúrásos, a szükséges felszíni gyűjtő- és előzetes előkészítő berendezések építését magába foglaló fejlesztési programot hajt végre a Mol 2012-ben. A sikeres kutatási program eredményeként a terület készletei 2010 végére 29 millió hordóra emelkedtek.

Gerecs László elmondta, a Mol a következő évekre a kutatási program jelentős bővítését tervezi, aminek keretében 2012-ben két, 2013-ban pedig négy kutatófúrást mélyít. A 2012-es kutatófúrások a Kedrovoje és Prikoltogorskoye fúrások lesznek. Siker esetén csak ezek a fúrások akár 20-35 millió hordó - 3-5 millió tonna - készlettel is növelhetik a Matyusinszkij terület készleteit. A Matyusinszkoje blokkban jelenleg 39 olajkút működik, számuk az év végéig 6-7-tel nő.

A Molnak Oroszországban három 100 százalékos tulajdonú leányvállalata van, a több mint száz főt foglalkoztató Matyusinszkoje, a 61,9 millió hordós olajkészlettel rendelkező, szintén termelő Baitex (Bajteksz), és a Mol West Siberia, ahol a Szurgut-7 blokkban jelenleg kutatás folyik.

A Mol 50 százalékos tulajdonnal részt vesz a Russnefttel (Rusznyeft) közösen a szintén olajtermeléssel foglalkozó ZMB működtetésben is.

szibéria Oroszország kútfúrás Mol fejlesztés
Kapcsolódó cikkek