Cégvilág

Eurómilliárdok netfejlesztésre

Brüsszel tervei szerint az unióban a 2014–20-as költségvetési időszakban 9 milliárd eurós fejlesztési keret állhat rendelkezésre a széles sávú internet terjesztésére, ezt vidéken elsősorban az ultragyors optikai hálózatok (FTTH) kiépítésével lehetne elérni – állítja az FTTH Council Europe.

Az iparági szervezet szerint ez utóbbi legalább olyan fontos tényezője a gazdasági fejlődésnek, mint az úthálózat, az áram- vagy a vízellátás. Európában Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország és Portugália központilag támogatja az optikai hálózatok kiépítését. Svédországban, Dániában, Norvégiában és Németországban pedig az önkormányzatok és az energetikai cégek lépnek fel összehangoltan azért, hogy az üvegszál a vidéki területeket is elérje.

Az optikai technológia nyújtotta lehetőségek jelentik ugyanis a legnagyobb előrelépést a vidéken élők számára – emeli ki az FTTH Council Europe. A szolgáltatók mégis inkább a nagyvárosokban építenek ki párhuzamos hálózatokat. Éppen ezért az a szolgáltató, amely a kisebb vidéki településeken is hajlandó lenne kiépíteni az üvegszálat, minden bizonnyal nagy csatlakozási hajlandósággal számolhatna és a hálózaton nyújtott szolgáltatásokra is – mint a HD tv, az online filmkölcsönzés vagy a különféle egészségügyi és közösségi megoldások – élénk keresletet tapasztalna – teszi hozzá az iparági szervezet.

Az üvegszálas internet terjesztéséhez a szervezet szerint az is szükséges, hogy a szolgáltatók készen álljanak alternatív üzleti modellek megvalósítására is. Norvégiában a Lyse energiaszolgáltató kilenc éve leányvállalatot hozott létre azért, hogy a kisebb, távolabbi településekre is eljuttassa az optikai hálózatot. A cég költségkímélő megoldásokat alkalmazott, megengedték például az előfizetőknek, hogy saját maguk ássák ki a kábelárkokat. (A szervezet arról viszont nem nagyon tesz említést, hogy az optika ma az egyik legdrágábban kiépíthető technológia.)

Az ultragyors széles sávval a kormányok is újragondolhatják a közszolgáltatásokra szánt erőforrások elosztását. Svédországban az optikai hálózatok hatékonyabbá teszik az egészségügyi ellátást, a páciensek a jó minőségű video- és adatkapcsolattal otthonról is konzultálhatnak az orvosukkal.

Magyarország helye

Magyarországon közel negyedmillió háztartás használja az üvegszálas internetet, ez 6 százalékos penetrációt jelent – derül ki az FTTH Council Europe rangsorából. Ennek alapján hazánk a 11. helyet foglalhatja el. Az első helyen Litvánia áll, ahol a háztartások 26,6 százaléka optikai szálas előfizető, a sorban Norvégia, Svédország, Szlovénia, Oroszország, Szlovákia, Lettország, Bulgária, Észtország és Dánia követi több mint 6 százalékkal.


hálózat támogatás internet EU üvegszálas optikat fejlesztés
Kapcsolódó cikkek