Cégvilág

Gondok a Metrónál - A Media-Saturn volt tulajdonosaival vitáznak

Németország legnagyobb kereskedelmi konszernjénél, a Metrónál támadt személyi viták újabb áldozatot követelnek - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) keddi száma.

Egy héttel azután, hogy a konszern igazgatóságának elnöke, Eckhard Cordes bejelentette távozását, most pedig Jürgen Kluge, a felügyelőbizottság elnöke is közölte, hogy távozik. "A Metro AG vezetése körül támadt viták után most jött el a valódi újrakezdés ideje" - jelentette ki Kluge hétfőn Duisburgban. A visszavonulásával arról akar gondoskodni, hogy a konszern csúcsán az érdemi munka ismét a középpontba kerüljön. Kluge novemberben válik ki a felügyelőbizottságból - közölték.

A FAZ szerint Németország legnagyobb kereskedelmi konszernje heteken át gondoskodott arról, hogy a személyi viták a lapok címoldalára kerüljenek. A 34 százalékos tulajdonnal rendelkező főrészvényes Haniel család hosszú időn keresztül megjegyzés nélkül hagyta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Cordesnek, a konszern főnökének távoznia kellene. Mind Hanielék, mind a második legnagyobb részvénycsomaggal rendelkező Schmidt-Ruthenbeck család síkra szállt azért, hogy hosszabbítsák meg Cordes szerződését, hasztalan.

Az, hogy Cordes mikor távozik, egyelőre nem világos, az viszont biztos, hogy a vezető úgy érezte, nem rendelkezik kellő támogatással a konszern részéről. A vállalat november 2-i igazgatótanácsi ülésén dönt a kérdésben.

A Metro AG-hez tartoznak az azonos nevű nagykereskedelmi üzletek, a Media Markt és a Saturn elektronikai láncok, a Real és a Kaufhof élelmiszer-kereskedelmi házak. A konszern 280 ezer dolgozót foglalkoztat, közülük 110 ezret Németországban. Az elmúlt időszakban a Metro a Media-Saturn korábbi tulajdonosaival is konfliktusba keveredett. Erich Kellerhals és Leopold Stiefel, a két volt tulajdonos együtt jelenleg csak 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az elektronikai hálózatban, ez azonban már elég ahhoz, hogy megvétózzák a fontosabb döntéseket. A Metro bíróságon próbálta meg érvényteleníttetni a vétójogot, de első fokon a Kellerhals-Stiefel páros javára döntöttek.

 

Metro Media-Saturn tulajdonos igazgatótanács bíróság részesedés
Kapcsolódó cikkek