Cégvilág

Magyarországra is megérkezett a Cisco-táblagépe

Már a magyarországi vállalkozások számára is hozzáférhető a világ első, kimondottan üzleti célokra fejlesztett táblagépe, amelyet az amerikai Cisco Systems dobott piacra.

„Néhány itteni cégnél már teszteljük is az újfajta kommunikációs eszközt” – válaszolta lapunknak György László, a hazai leányvállalat ügyvezetője.
Nemcsak a felhasználhatósága, hanem forgalmazásának a módja is eltér az általánosabb használatú táblagépekétől. Utóbbiak megvásárolhatók a hagyományos vagy a webes kereskedelemben, a Cius elnevezésű üzleti változatot viszont a vállalatok komplex kommunikációs – telefon vagy video- – rendszerek részeként rendelhetik meg a viszonteladóktól. „Ezért az eszköz 730 dolláros árának inkább csak irányadó szerepe van, függ az adott projekt méretétől, a vele megrendelt táblagépek számától” – tette hozzá az ügyvezető.

Az Android-alapú Cisco Cius egy eszközben egyesíti a hang- és videoalapú üzleti kommunikációt, a csoportmunka-megoldásokat és a virtualizációt. Ezek a funkciók és szolgáltatások az irodán belül és kívül egyaránt használhatók. A vállalati adatok biztonsága érdekében ugyanakkor utóbbi esetben is csak a biztonságos kapcsolatot nyújtó vállalati virtuális magánhálózaton keresztül válik hozzáférhetővé az eszköz – emelte ki a tegnapi bemutatón Mihályfi Márton mérnök-tanácsadó.

A táblagéphez kapcsolódóan a Cisco beindította az AppHQ elnevezésű szoftverközpontját is, ami a mobilgyártóknál megszokott alkalmazás-piacterekkel hozható párhuzamba. Ezen a felületen vállalati táblagépes alkalmazások hozhatók létre, állíthatók rendszerbe. Az informatikai vezetők is ennek az igénybevételével dönthetik el, hogy a náluk használt üzleti táblagépeken milyen szoftverek futtathatók.

Az újfajta eszközök már egyértelműen a felnövekvő internetgeneráció mobilitásra épülő munkaerő-piaci elvárásait szolgálják. Egy tavalyi nemzetközi felmérés szerint a 30 évnél fiatalabbak közel kétharmada gondolja úgy, hogy nem feltétlenül az irodai környezet garantálja a hatékony munkavégzést.

Ami az üzleti célú mobil eszközök piaci lehetőségeit illeti, a Deloitte adatai szerint az idén eladott táblagépeknek már a negyedét, nagyjából 10 millió darabot cégek vásárolják meg, az arány jövőre tovább növekszik. A másik oldalról pedig a magánfelhasználók közel fele a saját gépét munkavégzésre is használja, ezt az amerikai cégek 46 százaléka engedélyezi a dolgozóinak.

cius cég munkaerő-piac cisco apphq táblagép
Kapcsolódó cikkek