Cégvilág

Nem adtak át új irodaházat tavasz óta

Történelmi pillanatokat él át az irodapiac; míg tavasszal még átadtak egy irodaházat, addig a július-szeptember időszakban egyetlen négyzetméter új irodával sem gazdagodott Budapest. A meglévő állomány azonban csak átmenetileg konzerválódik, év végéig még várhatóan 80.000 m²-rel nő az irodakínálat. Bérbeadásból nem volt hiány az elmúlt időszakban sem, a képet némileg árnyalja, hogy ezek döntő része a meglévő irodaállományon belüli költözéseknek vagy hosszabbításoknak köszönhető és nem a ténylegesen új ügyletkötéseknek.

A fejlesztői aktivitás soha nem látott mélységeket ért el; 2011. harmadik negyedévében nem adtak át új irodaházat, így a budapesti teljes irodaállomány sem változott jelentősen, jelenleg 3.087.664 négyzetméter az összterület. Ebből a kínálatból 2.560.109 négyzetméter bériroda, és 527.555 négyzetméter saját tulajdonú iroda.

„Közép-Kelet Európa más városai sem mutatnak rózsásabb képet; Prágában és Varsóban is alacsony a fejlesztési aktivitás, mindkét városban az éves új kínálat 100.000 és 120.000 négyzetméter  között lesz 2011-ben. Hazánkban az év utolsó hónapjában várhatóan 80,000 m²-rel nő az irodakínálat, ezzel a nagyobb volumennel az éves új irodakínálat 95.000 négyzetmétert fog kitenni, ami 2006 óta a legalacsonyabb szint” – mondta Horváth Franciska, a DTZ irodaügynökségi vezetője.

2011 negyedik negyedévében adják át a TriGranit által fejlesztett K&H székház két tornyát, az Erste Group Immorent Laurus irodaházát, az R-Co fejlesztésű KÖKI Bevásárlóközpont iroda részét, és a BAH Centert. 2012-ben várhatóan tovább csökken az új kínálat szintje, mivel hét tervezett fejlesztésből csupán háromnál kezdték meg az építési munkálatokat.
Két jelentős előbérleti szerződést is kötöttek a negyedévben: ebből az egyik a KPMG 8,500 négyzetméteres új székháza. Ez alátámasztja a DTZ előrejelzését; a magas üresedési arány ellenére kevés irodaházban van nagy, összefüggő üres terület. Az ilyen területigényű, költözést fontoló bérlők így kénytelenek korábban elkezdeni keresésüket, és akár előbérleti szerződéssel biztosítani új irodájukat.  

A bérbeadási volumen 32 százalékkal haladta meg az előző negyedéves adatokat, összesen 113.895 négyzetméter irodaterületre kötöttek szerződést. Ezzel együtt az idei év első három negyedév teljes bérbeadása 280.000 négyzetmétert tett ki, amely az előző évek azonos időszakához viszonyítva a legmagasabb szint.

„A magas bérbeadási aktivitás ellenére a ténylegesen új ügyletkötések száma alacsony maradt, mivel a teljes irodaterület-bérbeadás 46 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki, emellett nőtt az irodaállományon belüli költözések aránya is” – tette hozzá Maksay Éanna, a DTZ elemzője. Ez azt jelenti, hogy a teljes tranzakciós volumennek csak mintegy egy harmada (31.326 m2) csökkentette ténylegesen az üres irodaállományt.  Ezen kívül több területet visszaadtak, illetve bontottak fel szerződéseket, ennek következtében az üresedési ráta nem változott, továbbra is 20,7 százalékon áll. Az alpiacok közötti üresedési ráta se változott jelentősen, a Belső Pesti alpiacon van a legalacsonyabb arány 17.5 százalékkal, az agglomerációban pedig a legmagasabb; 32 százalékkal. A bérleti díjak nem változtak az elmúlt negyedévben és a DTZ előrejelzése szerint az elkövetkező másfél évben sem tapasztalunk majd elmozdulást az A” kategóriás épületekben található 10,5-12,5 euro/m²/hónap árakról.

Prága Varsó Erste Trigránit KPMG irodaház iroda köki DTZ
Kapcsolódó cikkek