Cégvilág

"Ömölhet" Európába az orosz nyersolaj

Az orosz olajipar 2012-ben csaknem 6 milliárd dollárnyi többletbevételre számít, miután a múlt hét végén hatályba lépett azok az olajtermelésre vonatkozó adómódosítások, amelyek célja a termelés magas szinten tartása.

A reform, amelyről több mint két éven át tárgyaltak, a nyersolaj exportilletékének kulcsát 65-ről 60 százalékra szállítja le azért, hogy ösztönözze az új kitermelésekbe történő befektetéseket és rábírja a cégeket, hosszabbítsák meg a csökkenő termelést biztosító Nyugat-szibériai mezők élettartamát.

A barrelenkénti 100 dolláros átlagos olajár mellett az exportilleték csökkenése az olajvállalatok számára 4-5 dollár plusz profitot biztosít majd az exportált olaj után. A VTB Capital számításai szerint ez az olajipar számára 2012-ben 5,8 milliárd dollárnyi, 2013-ban 7,1 milliárd dollárnyi adózás előtti nyereséget generál majd.

A The Moscow Times szerint a nyersolajexport egyre növekszik, ahogy közeledik az új adórendszer bevezetési időpontja. Szeptemberben az napi 5,47 milliárd hordóra nőtt,  7,2 százalékkal múlta felül a tavaly szeptemberi és 5,7 százalékkal az előző havi mennyiséget.

Ám Alekszej Kondrasov, az Ernst and Young globális olaj- és gázügyekben illetékes adószakértője úgy véli, hogy az adórendszer változásából nem csak az ágazat profitál. Becslése szerint az orosz kormány is évente akár 150 milliárd rubel (4,7 milliárd dollár) plusz bevételhez juthat a változások révén. Ugyanakkor az exportilleték szintjének közvetlen kihatása van az oroszországi belföldi benzinárakra is, ami kényes politikai kérdés a parlamenti- és elnökválasztás előtt.

A közelmúltban súlyos problémák merültek fel a benzinhiány miatt, így Murmanszkban és Kalinyingrád térségében. A VTB Capital azt jósolta, hogy a következő hónapokban valószínűleg további hiányok lépnek fel. A kormány az exportilleték csökkentését is arra használja fel, hogy átalakításra vegye rá az olajcégeket, hiszen miközben a nyersolaj kiviteléért fizetendő illeték csökken, a fűtőolajra és a gázolajra vonatkozó adók szintje változatlan marad. Moszkva ezzel igyekszik rászorítani a cégeket, hogy a finomított olajtermékek a hazai piacon adják el, ezzel mérsékelve az esetleges üzemanyaghiányt. Az intézkedések hatását jól mutatja, hogy a LUKoil a múlt hónapban jelezte: 3 milliárd dollárt fektet Ksztovszkijben található finomítójának fejlesztésére.


 

illeték MOszka Oroszország olaj nyersolaj export adó
Kapcsolódó cikkek