Cégvilág

Új tőzsdei szereplő jöhet Szentgotthárdról

Tőzsdére készül az Allison Transmission, amely tegnap avatta új gyárát az osztrák határ mentén.

Felavatták az Allison Transmission új sebességváltógyárát az Opel motorgyár mellett, a szentgotthárdi ipari parkban, és egyben bejelentették, hogy a jövő év elejére elkészül a gyári bemutatóközpont, valamint a 15 hektáros területen épülő próbapálya is. Az Allison jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban és Svédországban üzemeltet olyan bemutató és próbavezetési központokat, ahol a különféle típusú haszonjárművekben a cég megrendelői, elsősorban a járműgyártók kipróbálhatják a cég automata haszonjármű-sebességváltóit.

Az ipari parkban vásárolt 13 500 négyzetméteres telken az új üzem már júniusra felépült, azóta a próbagyártás folyik és a  jelenlegi néhány tucat munkást az Opel Szentgotthárd Kft. biztosítja. A cég első magyarországi haszonjármű-sebességváltó gyárát ugyanis 2000 októberében avatták fel, mégpedig az Opel-gyár területén. Az amerikai cég akkoriban – egészen 2007-ig – a General Motorshoz tartozott, amelynek magyar leányvvállalata Észak-Amerika kivételével az egész világpiacra szállít: eddig több mint 150 ezer automata sebességváltót készített európai és ázsiai megrendelőinek.

A tegnap felavatott üzem létesítésére nem csupán azért volt szükség, hogy az Allison kielégíthesse a növekvő rendelésállományt, hanem azért is, mert az Opel Szentgotthárd Kft.-nek szüksége volt a teherautó-sebességváltó gyártás által elfoglalt területre.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kibocsátás tőzsde Szentgotthárd sebességváltó Allison
Kapcsolódó cikkek