Cégvilág

"Horrorisztikus" a minimálbér-emelés a kecskeméti konzervgyár vezére szerint

A stagnáló fogyasztás és egyes költségelemek drágulása mellett az idei kibocsátási szint megismétlése a Kecskeméti Konzerv Kft. elsődleges célja. A lapunknak nyilatkozó ügyvezető igazgató szerint fejtörést okoz a minimálbér emelése, és túlzott ábrándokat nem kergethet senki a piacon.

A lényeges költségelemekben megismétlődik a 2011-es év jövőre, és az elsődleges kibocsátási célunk is az, hogy az idei év teljesítményét átvigyük jövőre – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kovács János. A Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezető-gazdasági igazgatója hozzátette: ha ez megvalósulna, akkor már elégedettek lennék, a jelenlegi körülmények között ez eredménynek tekinthető.

Értékeljük a 2011-es évet, a termelőkkel az ártárgyalások pedig már folyamatban vannak. Várhatóan itt is az idei árszint érvényesül, úgy látjuk ezt a gazdák is megértik – vélekedett Kovács.

Az árszint egyébként a termelők alternatív döntésétől is függ. Idén az időjárás kifejezetten kedvező volt, ám a gyártók mégis kénytelenek voltak árat emelni. Ennek oka, hogy a hagyományos gabonafélék és olajnövények kedvező áruk miatt vonzóbbá váltak a termelők számára, mint a költségesebben termelhető és betakarítható zöldségfélék, így a vetésterület csökkenése nyomán az alapanyag több termény esetében 40-50 százalékkal drágult tavalyhoz képest

A jövőről szólva az ügyvezető kijelentette: túlzott ábrándokat nem lehet kergetni a következő évekkel kapcsolatban, hiszen várhatóan nem bővül, hanem stagnál majd a fogyasztás, valamint az euróárfolyam is kedvezőtlenül alakul a költségek szempontjából. Mindemellett a berlini képviseletünk már jelezte, hogy Németország emelni készül az élelmiszerek áfáját, így az ottani fogyasztás is elmaradhat a kívánatostól.

Ebben a helyzetben valóban nem tűnhet okos döntésnek a kibocsátást növelni, újabb beruházásokat eszközölni, vagy a termelőkkel nagyobb területről szóló szerződéseket kötni – utalt nemrégiben megjelent cikkünkre Kovács.

Mégis azt látjuk, hogy éppen a legnagyobb piaci szereplők készülnek tovább növelni a termelésüket. Ennek oka minden bizonnyal a piaci részesedésük növelésének szándéka, valamint az, hogy ármeghatározó pozícióba kerüljenek.

Korábban a Világgazdaságnak Losó József, a A Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója kifejtette: „csak az alapanyag-felvásárlásban vannak költséghatékonysági tartalékok, más pontokon nem tud az iparág javítani eredményességén. A emelkedése miatt a bérköltségen nem tudnak spórolni, és az iparág az energiaköltségeit sem tudja lejjebb szorítani. Technológiai fejlesztéssel sem lehet előbbre jutni, hiszen a magyar szereplők mindegyike már most is világszínvonalú üzemekkel dolgozik. A konzervdobozok ára sem szorítható lejjebb, három nagy gyártó mellett nincs árverseny ezen a piacon, így csak az agrárium hatékonyságán keresztül csökkenthetők a kiadások. A hazai viszonyok között egy hektáron 12, de akár 22 tonna csemegekukorica termelhető, vagyis a szórás rendkívül nagy.”

A minimálbér emelkedését Kecskeméten is problémaként érzékelik. „A minimálbér 18 százalékos mértékű emelkedése horrorisztikus” – vélekedett Kovács János. „Mindez elsodorja az alul lévőket, aki eddig egy kicsivel minimálbér felett keresett, az most minimálbéres lesz. Mindez elég komoly fejtörést okoz 2012-re mindenhol. Szó van ugyan egyfajta kompenzációról, az azonban csak átmeneti lesz.”

Kovács János szerint az államnak ugyan így növekszik a fix bevétele, mégis sokkal célravezetőbb lenne a gazdaság fehérítésén dolgozni. „Nem az amúgy is kiemelt adóalanyokat kellene ellenőrizni, hanem azokat, ahol amúgy is tudjuk, hogy szürke, vagy fekete tevékenység folyik, ez hosszabb távon sokat lendíthetne a gazdaság állapotán.”

konzervgyár kukorica Kecskemét minimálbér
Kapcsolódó cikkek