Cégvilág

Intelligens hálózatok netes vezérlése

A Siemens és partnerei azt vizsgálják, miként lehet intelligens áramhálózatokat (smart grids) internettechnológiák segítségével vezérelni.

Jelenlegi állapotában ugyanis az a technológia, amelyre internet épül, még nem tudja a kívánt megbízhatóságot és biztonságot nyújtani. Nagyobb forgalmi terhelés mellett a vezérlő információk késhetnek, sőt akár el is veszhetnek, de a mai internetprotokollok sem nyújtanak elegendő védelmet a hackerek áramellátás elleni támadásaival szemben sem.

A Siemens központi kutatórészlege, a Corporate Technology vette át a FINSENY (Future INternet for Smart ENergY) nevű európai uniós projekt műszaki koordinációját. A program keretében energetikai és kommunikációs szakértők dolgozzák ki azokat a követelményeket, amelyeket az intelligens hálózatok a jövő internetével szemben támasztanak. A kis- és közepes feszültségű hálózatok üzemeltetői így olcsó és megbízható kommunikációs hálózatokat és technológiákat vehetnek majd igénybe. Ez pedig fontos lépés abba az irányba, hogy a megújuló energiák nagyobb arányban vegyenek részt az energiamixben. Az első kísérleti alkalmazásokat már 2013-ra ki kell alakítani.

Future INternet for Smart ENergY FINSENY smart grid intelligens hálózat Siemens vezérlés
Kapcsolódó cikkek