Cégvilág

A müncheni gyárért küzdenek - Mega-leépítés a Nokia-Siemensnél

A Nokia Siemens a tavaly bejelentett, mintegy 17 ezer fős leépítés jelentős részét a két cég hazájában hajtja végre.

A friss bejelentés szerint 2 900 munkahelyet Németországban, 1 200-at pedig Finnországban számol fel a 2007 óta küszködő konzorcium. A konszern összesen 17 ezer álláshelyet számol fel a következő időszakban, amivel a tervek szerint 1 milliárd eurós költségcsökkentést ér el. A vállalat közölte a Reutersszel, hogy jelenleg a finn és német szakszervezetekkel tárgyal a két országban esedékes, összesen 4 100 főt érintő leépítésről.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy az európai infokommunikációs cégeknek jelentős költségcsökkentéseket kell végrehajtaniuk azért, hogy felvegyék a versenyt a kínai riválisokkal. A világ második legnagyobb hálózati eszközgyártójának számító Nokia Siemens például a Huaweitől tarthat, amely mellesleg éppen ma jelentette be, hogy elindítja a termelést a Pécs mellett lévő gyárában.

A Németországban bejelentette, 2 900 fős elbocsátás azt jelenti, hogy a konszern nagyjából minden harmadik német dolgozójától megválik, már ha meg tud egyezni a szakszervezetekkel. Michael Leppel, az érdekképviselet vezetője közölte: céljuk, hogy minél több munkahelyet őrizzenek meg és elkerüljék a müncheni gyár bezárását. A finn gazdasági minisztérium komoly gondnak nevezte a bejelentést, hiszen a finn Nokia eleve jelentős leépítést hajt végre az országban.

elbocsátás Nokia Siemes leépítés
Kapcsolódó cikkek