Cégvilág

Búcsúzhatnak a nem öregségi nyugdíjasok a BKV-bérlet kedvezménytől

A jelenleg érvényes szabályozás alapján a nem öregségi nyugdíjasoknak (az öregségi nyugdíjba beleértve a saját jogú öregségi nyugdíjjal azonos elbírálás alá eső ellátásokat és a hozzátartozói nyugellátásokat is) március 31-én lejár a nyugdíjas bérletre jogosító „nyugdíjasok utazási utalványa” – írja közleményében a BKV.

Az utalvány hiányában a BKV Zrt. törvényesen már nem állíthatja ki nekik a nyugdíjas bérletigazolványt, és nem fogadhatja el e nélkül a nyugdíjas bérletszelvényt.  Az Országgyűlés tavaly elfogadta a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszűntetéséről szóló törvényt, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényt, amely további ellátásokat alakít át. A BKV Zrt.-nél alkalmazott nyugdíjas utazási kedvezményeket a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007 (IV. 25.) számú kormányrendelet írja elő, azonban ezt az említett törvényi változásokkal párhuzamosan nem módosították.

A változások természetesen érintik a BKV Zrt. utasait is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenleg érvényes szabályozás alapján a nem öregségi nyugdíjasoknak (az öregségi nyugdíjba beleértve a saját jogú öregségi nyugdíjjal azonos elbírálás alá eső ellátásokat és a hozzátartozói nyugellátásokat is) március 31-én lejár a nyugdíjas bérletre jogosító „nyugdíjasok utazási utalványa”. Az utalvány hiányában a BKV Zrt. törvényesen nem állíthatja ki nekik a nyugdíjas bérletigazolványt, és nem fogadhatja el e nélkül a nyugdíjas bérletszelvényt. 

Az intézkedésre a BKV Zrt.-nek nincs befolyása. Igazságtalannak tartunk minden olyan feltételezést és nyilatkozatot, amely a megváltozott utazási feltételekért a Fővárost, a BKK-t vagy a BKV-t teszi felelőssé – írja a közlekedési társaság.

öregségi nyugdíj BKV kedvezmény nyugdíjas igazolvány nyugdíj
Kapcsolódó cikkek