Cégvilág

Gyógyszeripar: véget érhet az ágazat aranykora

Az utóbbi évtizedekben tapasztalt, nem ritkán kétszámjegyű növekedés helyett legfeljebb 1–2 százalékos emelkedés, de leginkább stagnálás várható a világ gyógyszerpiacán. Legalábbis ez derül ki a Scrip gyógyszeripari szaklapnak a brit Datamonitor piackutató intézet adataira épülő elemzéséből.

Ha az előrejelzés helyes, akkor az azt jelenti, hogy – miután 1 százalék 6–8 milliárd dolláros növekedésnek felel meg – míg az elmúlt évtizedben volt olyan esztendő, amikor értékben a 80 milliárd forintot is elérte a gyógyszerpiaci bővülés, most ennek alig az egy-két tizedére van csak esély. A gyógyszerpiac aranykorának a válság vetett véget, de igazán mostanra vált bizonyossá, hogy a negatív tendencia tartós lesz.

A recesszió miatt folytatott restriktív kormányzati gazdaságpolitikák nyomán ugyanis mindenütt csökkentették a gyógyszerek támogatását, a termelői árakat, de esetenként a nagy- és kiskereskedelmi árrést is. Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója már az év elején úgy nyilatkozott: idén 15–20 százalékos forgalomcsökkenéssel számolnak a hazai piacon, összességében pedig stagnálást várnak. Magyarországon példátlan mértékű elvonást hajt végre a kormány a gyógyszertámogatásban: az erre szánt idei büdzsé már eleve százmilliárd forinttal, 30 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi, ezt most további 10 milliárddal faragják le. A jövő évi, eleve az ideinél 120 milliárd forinttal szűkebb támogatási keretet pedig a Széll Kálmán Terv 2.0 további 40 milliárd forinttal apasztja.

Az ilyen intézkedések a forgalom tartós csökkenésének irányába hatnak. Ezért ha a gyógyszerpiac szereplői fenn akarják tartani jövedelmezőségüket, nem tehetnek mást, mint igyekeznek megfogni a kiadásaikat, és lefaragják a költségeiket. Ennek lehettünk tanúi nagy innovatív gyártóknál, akik csak Magyarországon több száz álláshelyet kényszerültek megszüntetni. De a veszteségek elkerülése a célja a legnagyobb gyógyszer-nagykereskedőnek, a Hungaropharmának is, amely tavaly pécsi, most pedig békéscsabai raktárának bezárásáról döntött. Mint Feller Antal vezérigazgató a Világgazdaságnak elmondta, a logisztika mellett a cég más területeinek működését is átvilágítják, és ahol szükséges és lehetséges, további költségcsökkentő intézkedéseket vezetnek be. Ez az ára annak, hogy megőrizhessék az ellátás színvonalát is.

bevétel gyógyszeripar gyógyszerkassza Richter
Kapcsolódó cikkek