Cégvilág

A Fiat vezére drasztikus lépésre szánhatja el magát

Szicíliai üzemének bezárása után a Fiat egy újabb olaszországi gyártó telephely megszüntetésére kényszerülhet, amennyiben nem sikerül megoldást találnia a konszern amerikai piacra szánt modelljeinek gyártására Olaszországban - közölte kedden Torinóban a Fiat és a Chrysler vezérigazgatója Sergio Marchionne.

A vezérigazgató becslése szerint az európai autóeladások még két vagy három évig is a jelenlegi alacsony szinten stagnálhatnak, ezért legalább egy olaszországi üzem feleslegessé válik a Fiat számára. Sergio Marchionne már több alkalommal is felhívta a figyelmet az európai autógyárak kapacitástöbbletére.

Az európai autópiaci forgalom az euróövezeti adósságszolgálati válság fogyasztói keresletre gyakorolt hatása miatt hónapok óta csökken.

Szakszervezeti források szerint a Fiat július végén 14 nap rendkívüli szabadságra küldi torinói központi üzemének 5 ezer alkalmazottját. A konszern nemrégiben jelentette be beruházásainak csökkentését és új modelljei bemutatásának elhalasztását 500 millió euró költségmegtakarítás céljából.

A Fiat modellpalettája erősen az európai autópiaci preferenciákra összpontosít. Más, hasonlóképpen az európai keresletre szakosodott autógyártók is a Fiathoz hasonlóan takarékossági intézkedésekre kényszerülnek.

A Focus Online tegnap számolt be arról, hogy a Fiat-csoporthoz tartozó torinói székhelyű Iveco haszongépjármű-gyártó társaság újabb öt európai üzemét tervezi bezárni, ebből hármat Németországban, egyet-egyet Ausztriában illetve Franciaországban.

Az olasz autógyártó már így is leállított több beruházást, és elhalasztotta néhány új modelljének piacra dobását is. Így például Marchionne azt mondta, hogy ugyan a jövő év elejére tervezték az új Grande Punto sorozatgyártásának megkezdé­sét, de ez is azok között van, amelyeknek időzítését át kell gondolni. Marchionne azt tervezi, hogy egyesíti a Fiatot és a Chryslert, hogy ezzel 2014-ig több mint 100 milliárd euróra emelje az értékesítést, és egyúttal csökkentse az olasz márka függését Európától.

Marchionne gyárbezárás gyár Torino fiat
Kapcsolódó cikkek