Cégvilág

Bővít Magyarországon a Continental - íme, a részletek

A Continental Veszprémben felavatta új autóelektronikai üzemét, és egyben bejelentették, hogy a nyíregyházi légrugó gyártó leányvállalat épülő gyára is megkezdheti a termelést ebben az évben.

Pénteken avatták a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. új, 1500 négyzetméteres gyártócsarnokát és egy ugyanekkora raktárat. A járműelektronikai cég – illetve jogelődje, a Continental Teves Kft. – 512 millió forint uniós támogatást nyert a "Magas foglalkoztatási hatású projektek komplex támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A több mint 2,8 milliárd forintos költségvetésű beruházás során összesen 12 alváz- és  nyomatékszenzor-gyártó berendezést telepítettek menetstabilizálók számára.

Az új üzem révén 152 mérnököt illetve szakmunkást vettek fel. Így a veszprémi vállalat alkalmazotti létszáma meghaladja az 1400 főt és a cég jövőre már 40 millió különféle elektronikai alkatrészt szállíthat megrendelőinek társaság a tavalyi 38 millió darab után.
Novemberben tulajdonképpen két beruházás indult a veszprémi telephelyen, amelyek együttes költsége meghaladja a 3,7 milliárd forintot. Az első, a fenti üzembővítés volt, a másik, 942 millió forintos projekt során pedig bővítik a társaság kutató-fejlesztő kapacitását, így a következő három évben további 58 fejlesztőmérnököt vehetnek föl. A több mint 1400 fős vállalatnál 270 fejlesztőmérnök dolgozik a 2001-ben átadott, és 2009-ben egy 1500 négyzetméteres szárnnyal bővített szoftverfejlesztő központban az elektronikus vezérlésű fékrendszerek – ABS, ESC – és azok komponenseinek fejlesztésén, tesztelésén.

Az 1993-ban alapított társaság 2009-ben 3,74 millió euróból több mint egy kilométeres –  különféle tapadású útfelületekből, valamint egy egyenetlen felületű pályaszakaszból álló – teszt pályát épített a blokkolásgátló (ABS), valamint elektronikus menetstabilizáló (ESC) rendszerek vizsgálatához. A veszprémi gyár árbevétele a tavaly előtti 65,308 milliárd forintról az elmúlt évben 86,814 milliárdra emelkedett

Az anyacég, a Continental AG ugyanakkor tavaly összevonta két leányvállalatát, a veszprémi Continental Teves,  valamint a budapesti Temic Hungary Kft.-t. A két társaság november elsejétől Continental Automotive Hungary Kft. néven dolgozik tovább. A döntést a két egyre fontosabb gyártó- és fejlesztési központ hatékonyságának további növelésével indokolták.
Az ABS-fékrendszerek frissen fejlesztett elektronikájának és két új kormányelektronikai berendezésnek gyártásával is bővítheti a Continental Automotive Kft. a budapesti üzeme kínálatát, az ott 2009 óta folyó – gépsor telepítést és infrastruktúra-fejlesztést is magában foglaló – 7,271 milliárd forintos beruházás-sorozat révén. Ehhez 300 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott, még 2010-ben.

Egy ettől függetlenül folyó csaknem 1,6 milliárd forint költségvetésű beruházás első részeként fél éve elkészült egy különleges, 1600 négyzetméteres magasraktár is. Ehhez a budapesti gyár több mint 306 millió forint uniós, KÖZOP támogatást nyert el 2010-ben Telephelyfejlesztés a megnövekedett gyártókapacitás érdekében címen az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. Ugyancsak az első szakaszban bővítették ki a budapesti telephely elektromos hálózatát, mintegy 125 millió forintból.

A második szakaszban, a jövő év elejére létrehoznak egy 780 négyzetméteres laborirodát, valamint fejlesztik két gyártócsarnok légtechnikai megoldást is. A cég a telephely-fejlesztési pályázat és a kormánytámogatás keretében összesen 217 új munkahely megteremtett, így a budapesti telephely már év elején elérte a vállalt 1250 főt.  Ma az 1329 saját alkalmazottat – köztük több mint 300 mérnököt  – foglalkoztató gyár autóelektronikai részegységeket és mikroelektronikai  áramköri modulokat gyárt. Kínálatában fékrendszerek, komfort- és karosszériaelektronikák, elektronikus menetstabilizáló rendszerek, hibrid meghajtó rendszerek elektronikai vezérlőegységei, alváz-elektronika és olajszenzorok szerepelnek.

Az uniós forrásra még jogelődje, a Temic Hungary Kft. pályázott, de a cég ősszel egyesült a veszprémi Continental Teves Magyarország Kft.-vel, így az új vállalat, az összesen mintegy 3000 fős Continental Automotive Hungary Kft. fejleszti a fővárosi telephelyet. A hannoveri székhelyű Continental AG 2002-ben vásárolta meg egyik fő szállítóját, a Temic GmbH-t, így került annak budapesti gyára a Continental csoport automotive üzletágához. A Continental AG öt magyarországi vállalatának hét telephelyén közel 6300 munkatársat foglalkoztat. Négy divíziója végez gyártó- és szoftverfejlesztési tevékenységet Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott és Nyíregyházán.

Várhatóan év végén indítja be a termelést új gumikeverék-gyártó üzemében a Continental konszern gumitechnikai üzletága, a ContiTech AG nyíregyházi leányvállalata, a Phoenix Légrugó Technológia Kft. A decemberben kezdődött beruházás 1,74 milliárd forintos költségvetéséből 1,2 milliárd forintot eszközök beszerzésére, 382 millió forintot egy új üzem és egy raktár létesítésére, illetve csaknem 100 millió forintot munkahelyek teremtésére fordítanak. A 180 fős üzemben 25 munkahely létesül. Az új üzem a helyi légrugó gyártás mellett a romániai Nagykárolyban lévő tömlőgyártást és más régióbeli ügyfeleket is kiszolgálja.

járműelektronika gyár Continental bővít
Kapcsolódó cikkek