Cégvilág

Elkerülhetik az óriás bírságot - Kiegyezést ajánl az EU-nak a Google

A Financial Times tudósítása szerint a Google új megállapodási javaslatot terjesztett az EU trösztellenes szakértői elé, ha Brüsszel elfogadja a keresőóriás javaslatait, a cég elkerülheti a verseny korlátozásáért járó jelentős bírságot.

A lap úgy tudja, hogy Joaquin Almunia, az EU versenyjogi biztosa már tárgyalt Eric Schmidt Google-vezérrel a javaslatról és további pontosításokat kért az ígéretek tekintetében. Mindez azt jelenti, hogy a keresőóriás hajlik arra, hogy engedjen az uniós testületnek, de egyelőre még nem született megegyezés. A brüsszeli szakemberek a következő két hétben döntenek arról, hogy folytassák-e a hivatalos versenyjogi eljárást a Google ellen vagy – ha elfogadják a mostani javaslatot – áttérnek a technikai megvalósítás kérdésére.

A Financial Times úgy tudja, hogy Schmidt szeretne még több időt kiharcolni a problémák megvitatására még a hivatalos eljárás megkezdése előtt, Almunia és csapata azonban erre nem hajlandó. Így a vállalat kénytelen gyorsan dűlőre vinni a kérdést, majd ha ez sikerült, további egy hónapot kap arra, hogy részletesen kidolgozza javaslatcsomagját, amelyet később a riválisok bevonásával tesztelnek. Ha nem sikerül megállapodásra jutniuk, az EU a Google tavaly árbevételének akár 10 százalékát is kiszabhatja bírságként, ami 3,79 milliárd dollár megfizetését jelentené.

Az EU négy témában emelt kifogást a Google viselkedése ellen, ezek közé tartozik a rivális keresők háttérbe szorítása, a keresőszolgáltatások telepítése és az AdWordsszel kapcsolatos üzletpolitikája is.

EU trösztellenes bírság Google
Kapcsolódó cikkek