Cégvilág

Múzeumi negyed 50-60 milliárdból

Öt új épületnek és hat intézménynek adhat otthont a legkorábban 2018-ban megvalósuló múzeumi negyed a kormány döntése értelmében.

A múzeumi negyed mintegy 50-60 milliárd forintból valósulhat meg, az épületekbe az új Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a Magyar Fotográfia Múzeuma fog költözni, valamint itt kap helyet az újonnan megvalósuló Magyar Zeneház is, amely a magyar zenetörténetre fog fókuszálni - hangzott el Baán László, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján.

„A kormány szerdán elfogadta és támogatta a múzeumi negyed koncepcióját, amelyet a kormánybiztos készített, ennek következtében uniós források igénybevételével 2014-ben el fog indulni Magyarország történetének talán eddigi legnagyobb múzeumfejlesztési programja” – fogalmazott az államtitkár.

Mint mondta, a projekt „nem fantáziálás”, hanem egy kivételes helyzetnek a kihasználása, hiszen Magyarország uniós csatlakozása óta először egybe fog esni a kormányciklus és az EU új költségvetési periódusának kezdete. A jelenlegi kormány feladata kidolgozni a Brüsszel elé terjesztendő fejlesztések részleteit - tette hozzá L. Simon László.

A kormánybiztosi poszt mellett a Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László arról beszélt, hogy a projekt révén a Szépművészetiben a régi mesterek munkái lesznek láthatóak, amihez a 65 éve zárva tartó Román Csarnok helyreállítását is meg kell oldani. Ide a kormánybiztos szerint a ma a Nemzeti Galériában lévő gótikus fatáblák és szárnyas oltárok gyűjteménye kerülhet.

„Az Új Nemzeti Galériában a magyar és a nemzetközi anyag együtt lesz látható a 19. századtól napjainkig. Ugyanebbe az épületbe helyezik el az önálló intézményi voltát megőrző Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumot is, a két gyűjtemény különállását csak egy kapu fogja érzékeltetni a látogatókkal" - fejtette ki Baán László.

A Magyar Néprajzi Múzeum új épülete mintegy 15 ezer négyzetméteres lesz - a mostani épületbe a Kúria költözik vissza. Az Új Nemzeti Galéria mintegy 40-45 ezer négyzetméteren valósul meg, a Magyar Építészeti Múzeum, a Magyar Fotográfia Múzeuma és a Magyar Zeneház 4-5-6 ezer négyzetméteren épülhet fel. Ez utóbbiról Baán László megjegyezte, hogy reményeik szerint egy nagy koncertterem is helyet kap majd az intézményben.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint a beruházással egyedülálló múzeumi-intézményi együttállás jön létre a Városliget környékén. A projekthez ezért nélkülözhetetlen a liget és a Hősök terének rekonstrukciója. Számításaik szerint a projekt révén évi 8-10 millió látogató érkezhet a ligetbe és intézményeibe.

A végleges koncepciónak 2013. szeptember 30-ig kell elkészülnie, a tervpályázatot 2014-ben szeretnék kiírni, az építkezés 2016-ban kezdődhet el, a megnyitót leghamarabb 2018-ban lehetne tartani.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány 160 millió forint többletforrás biztosításáról is határozott a Magyar Nemzeti Galéria gazdasági konszolidációjára. A budavári intézmény adósságállományának rendezésével elhárulhatnak az akadályok a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria korábban elhatározott újraegyesítése elől.

Magyar Nemzeti Galéria Múzeumi Negyed városliget Szépművészeti Múzeum
Kapcsolódó cikkek