Cégvilág

Óriás bevásárlása készül a GlaxoSmithKline

A GlaxoSmithKline (GSK) várhatóan bejelenti, hogy megállapodást köt a Human Genome Sciences nevű társaság felvásárlásáról. Az üzlet értéke nagyjából 2,8 milliárd dollár lehet.

A gyógyszergyártó GlaxoSmithKline (GSK) várhatóan bejelenti, hogy megállapodást köt a génkutatás egyik úttörőjeként ismert Human Genome Sciences nevű biotechnológiai társaság felvásárlásáról. A tranzakcióval a GSK egy három hónapos kísérlete zárulhat le, ugyanis a társaság korábban már tett ellenséges felvásárlási ajánlatot a cégre.

Legutóbb áprilisban ajánlott a GSK 2,6 milliárd – részvényenként 13 – dollárt a cégért, ám akkor azt még kevesellték, de úgy tűnik, hogy a kinézett vállalatnál jól taktikáztak: a Reuters információi szerint az üzlet értéke most nagyjából 2,8 milliárd – részvényenként 14 – dollár lehet. A megállapodás azért is jöhet létre, mert a Human Genome vezetősége a mai napig adott magának határidőt egy kedvezőbb ajánlat befogadására, azonban annak hiányában a befektetők számára már sürgőssé vált a tranzakció. Az üzlet bejelentésére még az amerikai indítása előtt sor kerülhet.

A GlaxoSmithKline lépése az ágazaton belüli szélesebb körű felvásárlási aktivitás része, mivel a gyógyszer gyártók új termékek után kutatnak. A Roche Holding AG januárban tett ellenséges felvásárlási ajánlatot az Illumina nevű cégre, ám ez az ügy áprilisban elhalt, míg az AstraZeneca szintén áprilisban egyezett meg az Ardea Biosciences 1,3 milliárd dolláros átvételéről.

Roche felvásárlás GlaxoSmithKline human genome génkutatás
Kapcsolódó cikkek