Cégvilág

Több mint 1000 méterre fúrt le a PannErgy – Nem hiába

Várakozásoknak megfelelően alakultak a kistokaji második visszasajtoló kút fúrási munkálatai – tájékoztatta a paaci szereplőket a PannErgy. A cég sikeresen befejezte a kistokaji „KIS-PE-01B jelű” visszasajtoló kút június közepén megkezdett fúrási munkálatát.

A kistokaji második visszasajtoló kút fúrási munkálatai a várakozásoknak megfelelően alakultak. Egy hónappal a megkezdett munkákat követve 1 022 métertől a mélyítés földtani képe a tényleges fúrási hossztól kezdődően közép- és palaszürke tufa jelleget mutatott, majd 1 070 métertől már a rétegsor átváltott szürke kalciteres mezőbe, amely repedezett zónát vetített előre – közölte a PannErgy a piaci szereplőkkel a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A feltáró fúrás során 1 078 méteren teljes iszapveszteség lépett fel, ami azt jelenti, hogy a kút mélysége elérte a „MAL-PE-01”, és „MAL-PE-02” jelzésű kutak hidrodinamikai rendszerét.

A víz visszasajtolási üteme olyan rétegkifejlődést feltételez, amelyben a tároló formáció áteresztő képessége megfelelő mértékben magas értékű. A teljes iszapveszteség ezt a körülményt minden kétséget kizáróan igazolta – olvasható a közleményben. A kút további munkálatai során a feltárt geotermikus rezervoár jellemzőinek meghatározása, a béléscső oszlop beépítése, és a hidrodinamikai tesztek elvégzése szükséges.

„Várakozásoknak megfelelően alakultak a kistokaji második visszasajtoló kút fúrási munkálatai. A kollégák felkészültsége, a korábbi visszasajtoló kút fúrása során szerzett tapasztalatok megkönnyítették a június végén megkezdett mélyítési munkálatokat. A több fronton is – elhúzódó régészeti feltárással - megnehezített előzetes tereprendezési munkákat követve gyors ütemben elértük azt a kőzet réteget, amely a mályi kutakból szerzett, és a Mályi-Miskolc távvezetékből érkező lehűtött folyadék visszasajtolására alkalmas” – nyilatkozta Bokorovics Balázs. A PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke hozzátette, a második visszasajtoló kút munkálataival párhuzamosan júliusban megkezdődtek a hővezeték, és a hőközpontok kivitelezési munkálatai. Reményeink szerint a magas kitermelési vízhozam miatt szükséges harmadik visszasajtoló kút kijelölésére, és fúrására még augusztus hónapban sor kerülhet”.

Geotermikus energia pannergy fúrás
Kapcsolódó cikkek