Cégvilág

A technológiai részvények továbbra is favoritok – Nincs újabb lufi?

A frissen tőzsdére lépett internetes cégek egy része nem váltotta be a befektetők reményeit, a Facebook vagy éppen a Zynga például számos magyar rajongójának is csalódást okozott. A Nasdaqon forgó technológiai részvények jelentős része azonban vonzó befektetési célpontnak számít mind a relatív értékeltség, mind az átlagon felüli profitnövekedési képesség tekintetében - derül ki a KBC Equitas elemzéséből.

A Nasdaqon forgó részvények átlagos értékeltsége „hagyományosan” magasabb volt az elmúlt években, mint a szélesebb részvénypiacokat megtestesítő S&P500 index komponenseié. A relatív felülértékeltséget a látványos növekedési potenciál tehette indokolttá, hiszen a Nasdaq Composite index elemei között többségben vannak az átlagon felüli profitnövekedésre képes részvények, írják a KBC elemzői

Ez a látszólagos túlértékeltség ugyanakkor mára eltűnt, az átlagos előretekintő P/E mutató a Nasdaq Composite és az S&P500 komponenseire lényegében megegyezik, miközben az elemzők által prognosztizált növekedés terén továbbra is a Nasdaq vezet. Sőt, az elmúlt évben nagyobb ütemben emelkedtek a Nasdaq cégeivel szembeni profitvárakozások, mint a szélesebb részvénypiacok esetében.

Mindebből következik, hogy egy tartósabb emelkedő trend esetén a Nasdaq összességében felülteljesítheti a szélesebb amerikai részvénypiacokat, így érdemes lehet ezen a tőzsdén keresni befektetési célpontokat – vélik a KBC Equitas elemzői. Alátámasztani látszik ezt, hogy 2012-ben az optimista hangulatú időszakban rendre a technológiai szektor és a Nasdaq indexei álltak az emelkedés élére, emellett idén a Nasdaq Composite 14,8 százalékos emelkedést hozott össze, szemben az S&P500 9,7 százalékával.

Új dotkom-lufi?

Az általában véve kedvező növekedési kilátások mellett különös figyelem övezi az internetes szektor cégeit, amelyek nagy számban találhatók a Nasdaqon jegyzett vállalatok között. A 2011-2012-ben felélénkülő kibocsátási hullám a következő negyedévekben folytatódhat, ami újabb izgalmas sztorikkal látja el a befektetőket.

A frissen tőzsdére lépett internetes cégek egy része, mint a Groupon, Zynga vagy a legnagyobb durranásnak számító Facebook ugyanakkor egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és jelentős árfolyamesést szenvedett el. Emiatt sokan új „dotkom-buborék” emlegetnek, a 2000-es évek elejének nagy „internetrészvény-mániájára” és az azt követő összeomlásra emlékeztetve.

„Nem hiszem, hogy logikus lenne új buborékról beszélni a technológiai szektorban, hiszen az átlagos értékeltségek egyáltalán nem elrugaszkodottak, és ezeknél a részvényeknél éppen a kíméletlen korrekciós képességét látjuk működni. Szó sincs elvakult befektetőkről.” – hangsúlyozza Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője, hozzátéve, hogy több olyan internetes cég is debütált a tőzsdén az elmúlt évben, amelyek egyfelől tekintélyes árfolyam-emelkedést éltek át, másfelől a cégek gyorsjelentései sem okoztak eddig csalódást a befektetőknek. Ilyen társaság például a LinkedIn vagy a Nasdaqon forgó és év eleje óta több mint 70 százalékot emelkedő Zillow.

dot-kom Nasdaq technológiai cégek
Kapcsolódó cikkek