Cégvilág

Lassú és drága a vízum - Pedig jönnének a keleti turisták

A lassú vízumkiadás és a magas díjak akadályozzák a „keleti turizmus” egyébként dinamikus növekedését – mondták az érintett hazai szállodások a Turizmus Online-nak.

Egyre több a kelet-európai turista a hazai gyógyszállodákban. Hévízen, Zalakaroson és Hajdúszoboszlón orosz feliratok köszöntik a turistákat, dübörög a fogászati turizmus és a luxusbutikokban is milliókat hagynak az átlag 10-14 napra érkező keleti vendégek. A hévízi Hotel Naturmed Carbonában a vendégkör harmada orosz, akik tucatszám rendelik meg a gyógykezeléseket és szolgáltatásokat.

A szovjet utódállamokban a vízumügyintézés döccenői visszavetik az ígéretes fejlődést – állítja Tarnai Gábor, a hajdúszoboszlói Hotel Aurum vezetője. A beutazóktól ugyanis nemcsak 35 eurós vízumdíjat, de a szállás kifizetését igazoló iratot is kérnek – így a turisták egy része inkább a rugalmasabb ügyintézési gyakorlatot követő Szlovákiát választja, és elkerüli a magyar gyógyhelyeket – írja a Turizmus Online.

Nem osztja az aggódó szállodások véleményét Jakócs György. Az évi 20 ezer orosz, ukrán és FÁK-beli turistát beutaztató Robinson Tours ügyvezetője szerint a magyar konzulátusok gyorsan és hatékonyan dolgoznak, persze be kell tartaniuk az érvényes schengeni előírásokat.
Tapasztalatai szerint a magyar külképviseletek hatékonyan szűrik ki a nyugat-európai munkavállalásra továbbutazni vágyókat. Jakócs szerint az ottani turisták egyre nagyobb része veszi igénybe az akkreditált utazási irodák szolgáltatásait, mert így gyorsabban és kevesebb macerával jutnak vízumhoz.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az EU a FÁK-országok közül Oroszországgal, Ukrajnával, Moldovával és Grúziával kötött vízumkönnyítési megállapodást. Ennek értelmében a kérelmekről 10 napon belül kell dönteni, a vízum díja 35 euró. Sürgősségi vízum is van, 70 euróért. A Vízumkódex értelmében a kérelmező benyújtja a szállással kapcsolatos dokumentumokat, vagy a szállás anyagi fedezetének igazolását. A Kínában működő magyar külképviseletek 15 napon belül döntenek a benyújtott vízumkérelmekről, ugyanakkor néha már 2-5 nap alatt elbírálják az igénylést.

 

Turista beutazó Orosz kínai Vízum
Kapcsolódó cikkek