Cégvilág

Sötét jövő - Semmi jele a fogyasztás és a beruházások élénkülésének

A csökkenő forgalom a hazai kkv-k pénzügyi eredményeinek romlását válthatjaki, hiszen a mikrovállalkozások kivételével jelentősen mérséklődtek az árbevétel és eredmény várakozások. A K&H kkv bizalmi index kutatás adatai alapján megkérdezett félezer cégvezető a következő egy évben átlagosan 4,3 százalékos árbevétel-növekedést és 2,5 százalékos nyereségnövekedést feltételez.

Az 500 hazai kkv vezető megkérdezésén alapuló felmérésünk eredménye szerint a következő egy évre vonatkozó árbevétel várakozások visszaesést mutatnak. Az elmúlt negyedévben jellemző 5 százalékos árbevétel-növekedés helyett a második negyedévben átlagosan csupán 4,3 százalékos bevétel-növekedést feltételeznek.

Leginkább a középvállalatok árbevétel várakozásai fordultak negatív irányba, hiszen míg az előző negyedévben 6,9 százalékos bevétel-növekedést prognosztizáltak, addig ez most csupán 3,1 százalék. Ennél kisebb mértékben romlottak a kisvállalkozások árbevétel várakozásai: az első negyedév 5,4 százalékos értékéhez képest ez mintegy 4,6 százalék. A mikrovállalkozásoknál a korábbi várakozások stagnálása tapasztalható, ami 4,3 százalékos bevétel növekedést jelent.

Hasonlóan negatív tendencia mutatkozik a nyereség várakozások tekintetében. A középvállalatok esetében igazi mélyrepülés figyelhető meg: az előző negyedévi 4 százalékos nyereségvárakozást követően jelenleg csupán 0,2 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek.

A kisvállalkozásoknál ennél szolidabb mértékű visszaesés tapasztalható, a 2,5 százalékos profitnövekedés helyett jelenleg 2 százalékos nyereségbővüléssel számolnak. Pozitív elmozdulás itt is csak a mikrovállalkozások tekintetében tapasztalható, igaz, az ő várakozásaik voltak korábban a legvisszafogottabbak.

"A romló tendencia oka az lehet, hogy egyelőre semmi jel nem mutat sem a belső fogyasztás sem a beruházások élénkülésére, miközben a külpiaci kereslet dinamikája is csökkent. Ezt támasztja alá az is, hogy az árbevétel és eredmény várakozások csökkenése az ágazatok közül leginkább az ipari, valamint a kereskedelmi cégeket jellemzi" - mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. "A mikrocégek javuló kilátásait leginkább a kisadókkal és az ezek nyomán keletkező megtakarításokkal kapcsolatos pozitív várakozások magyarázhatják" – tette hozzá a szakember.


romló tendencia profit árbevétel bizalom kkv gazdaság kisvállalatok
Kapcsolódó cikkek