Cégvilág

Az olasz miniszterelnök kérdőre vonja a Fiat-vezért

Mario Monti olasz miniszterelnök tegnap telefonon felhívta Sergio Marchionnét, a Fiat főnökét, és beszélgetésre hívta meg Rómába.

A találkozóra szombaton délután kerül sor - közölte a miniszterelnök római irodája. Monti egyértelmű nyilatkozatot szeretne a Fiat olaszországi gyártóüzemeinek a jövőjéről. Előzőleg Marchionne, a Fiat vezérigazgatója ugyanis kijelentette: az olaszországi ellenére sem akar hátat fordítani a hazájának. A találkozón Corrado Passera gazdasági miniszter és Elsa Fornero népjóléti miniszter is jelen lesz, John Elkann-nal egyetemben – az üzletember a Fiat-alapító és jelenleg nagyrészvényes Agnelli-család tagja.

"Sohasem beszéltem üzemek bezárásáról. Sohasem mondtam, hogy el akarom hagyni az országot" - szögezte le a La Repubblica című olasz lapnak adott interjújában, hozzátéve ugyanakkor, hogy át kell tekintenie a befektetési terveket és csökkenteni fogják a gyártás ütemét – tudósít az AFP.

Marchionne az interjúban megemlítette, hogy a Fiat 700 millió eurónyi veszteséget halmozott fel Európában és a 3,5 milliárd eurós üzemi eredményből egy fillér sem származik Olaszországból. Arra a kérdésre, lát-e kiutat a mostani válságból, a Fiat-vezér úgy válaszolt: erre 2014-ig semmi esély, ezért "halálos" lenne az idei évben beruházni. Megfogalmazása szerint az amerikai piac erejét használja arra, hogy megerősítse a cég pozícióját és ezzel megvédje olaszországi működését. Mint ismert, a Fiat a Chrysler többségi tulajdonosa, az amerikai vállalat a Marchionne bevezetésével történt reformokat követően már profitot termel a Fiat-csoportnak.

A Fiat 197 ezer dolgozót foglalkoztat, közülük 80 ezret Olaszországban. A népjóléti miniszter megfogalmazása szerint a vállalat felelősséggel tartozik az olaszországi dolgozók és családjaik iránt. Formero ugyanakkor kiemelte, hogy Róma nem fogja megpróbálni ráerőltetni akaratát a vállalatra, ahogyan azt a francia kabinet próbálta.

 

Marchionne fiat mario monti Agnelli
Kapcsolódó cikkek