Cégvilág

Dunaferr: Elkerülhetetlen a 800 fős elbocsátás

Elkerülhetetlen a 800 fős elbocsátás, és menthetetlen a Lőrinci Meleghengermű is. Az ISD Dunaferr közben két dologra készül: fejlesztésre, és a legrosszabb esetre, azaz vizsgálja újabb tevékenységek leállításának lehetőségét.

Az ISD Dunaferr Zrt. tájékoztatta a reprezentatív szakszervezeteket és az üzemi tanácsot a társaságnál végrehajtandó tevékenység- és létszám optimalizációról, áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Mint a cég írja, a csoport 2008 óta a világgazdasági válság okozta nehéz gazdasági helyzetben van és a 2011-2012. évben sem javult a helyzet. Ezért szükséges a költségek racionalizálása, amely mintegy 800 fős létszámcsökkentéssel is jár, amely szakmai és gazdasági szempontok alapján valósul meg. Az ISD Dunaferr ugyanakkor a következő három évben az úgynevezett downstream fázis területein jelentős fejlesztéseket hajt végre.

A kibontakozott válság miatt és, mert az eddigi intézkedések nem bizonyultak elégségesnek, a csoport egyik fő gazdasági problémája az indokolatlanul magas fix költség maradt. Ennek jelentős része a személyi jellegű ráfordításokból adódik. E költségek racionalizálása mintegy 800 fős létszámcsökkentéssel jár. Mindez érinti a Lőrinci Meleghengermű leállítását, illetve a Dunaferrnél az irányítási tevékenységhez illetve a termeléshez kapcsolódó adminisztratív állomány csoportos létszámleépítéssel történő csökkentését.

A meleghengermű által gyártott durvalemezek tekintetében a 2008-as válság óta túlkapacitás van Európa területén. A hengermű egy régi, jelentős fejlesztésekre szoruló gyár – gyakorlatilag a város közepén – és a korszerűsítésére szánt költségek a jelenlegi helyen megfizethetetlenül magasak, amely szinte azonos egy új durvalemez hengermű építésének költségeivel. Annak ellenére, hogy a lőrinci munkavállalók hatalmas erőfeszítéseket tettek, a hengermű 2011 novembere óta veszteséges, és ez a veszteség ez év félévig elérte az 5 millió dollárt, amely összeg a vesztéségek finanszírozása helyett fejlesztési célokra is fordítódhatott volna.

A durvalemezek ára a 2009. évi legalacsonyabb szintet érte el, ami a magas állandó és változó költségek miatt folyamatos veszteséget okoz. Az acélbugák piaci árairól szóló, médiában megjelent téves információk ugyanakkor félrevezetőek, rontják a társaságcsoport üzleti megítélését. Lőrinc egyetlen tonna importált bugát sem kapott az utóbbi hónapokban.

A meleghengermű tevékenységének megszüntetésén túl a további leépítésre kerülő létszámnak jelentős része nem az alaptevékenységekhez tartozik, és ezen tevékenységek kiszervezésének szándékával úgy gondoljuk, hogy a piac képes olyan megoldásokat kínálni, hogy ezek a tevékenységek hatékonyabban elvégezhetőek, mint saját alkalmazottakkal.

A Dunaferr adminisztratív munkavállalói létszáma minden összehasonlításban rendkívül magas, sajnos csökkentve ezzel a társaságcsoport európai cégekkel szembeni versenyképességét. A menedzsment ugyanakkor a leghatározottabban kijelenti, hogy a tevékenység- és létszám optimalizáció kizárólag szakmai és gazdaságossági döntés. Mindeközben közleménye szerint nagyra értékeli azt az együttműködést, amely a hivatalban lévő kormánnyal kezd kialakulni, és várakozással tekintünk egy sikeres együttműködés felé a kormánnyal és természetesen a Fejér Megyei kormányhivatallal és Dunaújváros önkormányzatával is a beruházásokat elősegítő és a szociális kérdésekkel foglalkozó programokról.

A tevékenység- és létszám optimalizálási program mellett a következő 2,5 –3 évben beruházásokra is sor kerül az ISD Dunaferrnél. Nagyon fontos lesz gyártóművének, a dunaújvárosi meleghengerműnek a modernizációja, amely tartalmazza a közelmúltban üzembe helyezett új léptetőgerendás hevítőkemencét, a bugatér bővítését új előnyújtó állvány beüzemelését, a coil-box korszerűsítését, egy második csévélő beüzemelését és néhány egyéb beruházást, amelyek célja a meleghengerműi kapacitás 40 százalékos növelése.

A további hengerlési folyamatoknál, mint a hideghengermű és a horganyzómű is lesznek beruházások, valamint egy új logisztikai centrumot is létrehozhat a Dutrade Zrt. (az ISD Dunaferr Zrt. tagvállalata) létesítményeknek a bővítésével annak érdekében, hogy a kibocsátás további növekedését biztosíthassák.

A menedzsment megvizsgálja a folyékony fázis fejlesztésének módozatait is.

A modernizáció mellett mintegy lehetséges legrosszabb forgatókönyv esetén megvizsgálja e folyamatok részleges vagy végleges leállításának lehetőségét is – amelynek keretében részletes elemzést végez a technológia, energetikai, pénzügyi, gazdasági és szociális szempontokat is figyelembe véve – abban az esetben, hogyha az európai acélpiaci környezet feltételrendszere erre rákényszeríti.

A menedzsment azonban a közlemény szerint bízik abban, hogy a Dunaferr folyékony fázisához tartozó egységek versenyképesek tudnak maradni a megszigorított környezetvédelmi követelmények között is.

Lőrinci Meleghengermű létszámcsökkentés ISD Dunaferr
Kapcsolódó cikkek