Cégvilág

Irodabérlet: Budapesten is most érdemes újratárgyalni

A DTZ friss irodapiaci elemzése, a Rental Wave szerint a 34 vizsgált európai piacból 9-ben most érdemes a szerződéseket újratárgyalni, és emellett megfontolandó hosszabb időre aláírni, hogy a következő újratárgyalás ne a bérleti díjak felívelésével egy időre essen.

Budapesten és Prágában, ahol két éve stabilak a bérleti díjak érdemes most újratárgyalni a szerződéseket. A német piacok közül Hamburgban és Münchenben is hasonló a helyzet, habár a hamburgi piac ingadozása nehezíti az előrejelzést, ahogy Barcelonában és Dublinban is tapasztaltuk. Ezzel szemben Londonban és Moszkvában emelkedtek a bérleti díjak.

2012 első fél évében az euro zónában tapasztalt feszültség és a gyenge gazdasági teljesítmény a vállalatok aktivitására is hatással volt Európa szerte. Madridban, Milánóban és Kijevben csökkentek a bérleti díjak. Ezzel egy időben a biztos bérleti díjemelkedést eredményezetett az északi piacokon.

Míg a tradicionális, nagy múlttal rendelkező piacokra nehéz bérlőket vonzani, a rohamosan fejlődő piacokon, mint Bukarest, a bérleti díjak a gazdasági és keresletnövekedéssel együtt emelkednek. A közép-kelet-európai országokra erős gazdasági fejlődést, 3,8 százalékos növekedést prognosztizálnak a 2012 és 2016 közötti időszakra. 

Európában a következő öt évre a DTZ a „prime” bérleti díjak 1,6 százalékos éves növekedését jelzi előre, amely összhangban van a gyenge, 1,5 százalékos növekedéssel. 2016-ra várhatóan Antwerpen lesz a legmegfizethetőbb irodalokáció, amelyet Budapest, Riga és Tallinn követ.  Nyugat-London és Moszkva lesznek a legdrágábbak, és itt várható a legmagasabb árnövekedés is. 2012 és 2016 között Nyugat-London bérleti díjai várhatóan évente 5,6 százalékkal, míg a moszkvaiak 4,2 százalékkal emelkednek. A legnagyobb arányú növekedés az előrejelzési periódus második felében várható. 


 

irodapiac bérleti díj újratárgyal DTZ
Kapcsolódó cikkek