Cégvilág

Megtévesztő repülőjegy-árak - Bírságolná a weboldalakat az EP

Az Európai Parlament utazási és turisztikai bizottsága az Európai Bizottság elé terjeszti javaslatait az utasjogok hatékonyabb betartásáról és az utazással kapcsolatos panaszkezelés hatékonyabbá tételéről.

A jelentést előterjesztő Georges Bach európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: céljuk, hogy a járattörlés vagy járatkésés miatt a reptereken veszteglő utasokat információs pulttal segítse minden, az adott reptéren tevékenykedő légitársaság. A szakbizottság azt kéri, hogy az területén található reptereken szakképzett személyzet végezze az utasok alternatív útvonalra irányítását, vagy újrafoglalását járattörlés esetén. Emellett az európai képviselők az elveszett csomagok megtalálásához és a kártérítések igényléséhez is szakértő munkatársakat rendelnének.

A javaslat egyik jelentős eleme, hogy többnyelvű, uniós szabvány szerint készülő panaszrögzítő űrlapot vezetnének be, amelyeket azután egyetlen, uniós irányítás alatt működő központból irányítanának a megfelelő hatóságokhoz. A bizottság a várhatóan novemberben tárgyalandó javaslatában felülvizsgálná az utasjogokat, hogy azok nagyobb védelmet biztosítsanak a légitársaságok csődje esetén, és felkéri az Európai Bizottságot, hogy határozza meg pontosan, mit takarnak a "különleges körülmények", amelyek mentesítik a légicégeket a fennakadások miatt fizetendő kártérítési kötelezettség alól.

A bizottság a jegyfoglalási gyakorlatok ellenőrzésén is szigorítana: céljuk, hogy Brüsszel rendszeresen ellenőrizze a repülőjegyeket kínáló weboldalak és szankcionálja azokat, amelyek félrevezetik a leendő vásárlókat a jegyárak terén. A bizottság külön kitért arra, hogy az elkerülhetetlen költségeket, például a poggyász szállítási árát, illetve az egyes fizetési módokkal kapcsolatos plusz költségeket már a foglalási folyamat elején fel kell tüntetni.

 

repülőjegy utasjog légitársaság Európai Parlament
Kapcsolódó cikkek