Törökország és Azerbajdzsán megerősítette egyetértését a Transz-Anatóliai gázvezeték (Tanap) megépítésével kapcsolatban, ezt pedig szerződésbe is foglalták, közölte a hét közepén a Resmi Gazete, a török kormány nemzeti hírügynöksége, amelyet az EnergiaInfó. idéz.

A két ország közösen finanszírozza a TANAP-ot, amely az azerbajdzsáni Sah Deniz gázmező II-es fázisának elkészülte után Törökországon keresztül Európába szállít földgázt. A török kormány csak most hozta nyilvánosságra a ratifikációs szerződés megszületését, bár már 2012 június 26-án aláírták.

A TANAP évente 16 milliárd köbméter gázt küld majd Európa felé, ebből 6 milliárd Törökországban marad. A továbbfejlesztések során 2020-ra eléri a 23 milliárd köbméteres, 2026-ra a 31 milliárdos kapacitást.
 
Addig is, Azerbajdzsán újraindíotta azt a Törökországba irányuló gázszállítást, amelyet a British Petrol egyik vezetékén, a múlt héten történt robbanás miatt kellett leállítani. A Sah Deniz mező első fázisát üzemeltető BP nem erősítette meg a Trend news által közölt, a törökországi Kars közelében történt terrorista támadás okozta robbanást.