Cégvilág

Budapesti irodapiac - Nőtt a kihasználatlansági ráta

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) - közzétette 2012 harmadik negyedévére vonatkozó irodapiaci adatait. Eszerint a teljes kereslet összesen 95.586 négyzetméter volt, ami az előző negyedévhez közel hasonló értéket jelent, 2011 harmadik negyedévéhez képest pedig közel 16 százalékos csökkenést.

A BIEF tagjai, a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, a DTZ, a GVA Robertson, az Eston International és a Jones Lang LaSalle szerint az első három negyedévben összesen 244 665 négyzetmétert adtak bérbe, közel 12 százalékkal kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

A budapesti irodapiacon a kihasználatlansági ráta 21,5 százalék, amely 17 bázisponttal magasabb az előző negyedévi értéknél. Az üres területek aránya tovább növekedett, mégis elmondható, hogy kisebb mértékben, mint az előző negyedévben. A legalacsonyabb kihasználatlansági rátát továbbra is a Pest Központi alpiacon (16,5 százalék), a legmagasabb értéket pedig újra az Agglomerációban (33 százalék) mértük. Mindkét alpiacon, illetve a Pest Nem-központi piacon is csökkenés figyelhető meg az üres területek arányában az előző negyedévhez képest, ami optimizmusra ad okot.

2012. harmadik negyedévében 151 bérleti szerződést regisztráltak, amelyek átlagos tranzakciós mérete 636 négyzetméter volt, ami 14 százalékkal kisebb, mint 2012 második negyedévében.

25 szerződést kötöttek ezer négyzetméternél nagyobb területre, ebből kettő szerződés-hosszabbítással egybekötött bővülés, tizenegy szerződéshosszabbítás, nyolc új szerződés, és négy bővülés volt. A legnagyobb tranzakciók ebben a negyedévben is főleg szerződés-hosszabbítások voltak.  Nyolc új bérleti szerződést írtak alá ezer négyzetméter feletti irodaterületre. A szerződéshosszabbítások mértéke némileg növekedett, elérte az összes bérbeadási tranzakció 51,4 százalékát.

Több bérlő, aki az újratárgyalás mellett döntött bővítette meglévő területét is, ennek következtében a bővülések aránya az összes szerződéskötéshez képest 16,4 százalékot tett ki, ami közel 20 százalékos növekedést jelent a második negyedévhez képest. A nettó abszorpció az előző negyedévhez hasonlóan negatív értéket mutatott.

irodapiac bérlés kihasználatlansági ráta alpiac
Kapcsolódó cikkek