Cégvilág

Három éve nem látott kereslet a hazai ipari ingatlanpiacon

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma, a BRF (tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Eston International, GVA Robertson és a Jones Lang LaSalle) – közzétette a 2012 harmadik negyedévére vonatkozó ipari ingatlanpiaci adatait.

2012 harmadik negyedévében nem adtak át új fejlesztést, így a teljes budapesti modern ipari  ingatlan állomány 1 806 485 négyzetmétert tett ki. A negyedév során az ipari ingatlanok iránti teljes kereslet a 2009 év vége óta mért legmagasabb volument érte el, negyedéves szinten 89 százalékos, éves szinten több mint háromszoros  növekedéssel.

A teljes bérbeadás 62 százalékát  szerződéshosszabbítások tették ki, így az új bérleti  szerződések és a bővülések (új szerződések)  volumene összesen 63 660 négyzetméter lett. Ez a  volumen még a 2012 első félévében rögzített új  szerződések mennyiségét is 11 százalékkal  meghaladta, és utoljára 2011 első negyedévében  regisztráltunk hasonlóan erős keresletet. 

2012 eddigi legnagyobb tranzakcióit a harmadik  negyedévben kötötték. Az üresedési ráta 2011 során 21-22 százalék százalék körül stagnált. Az utóbbi negyedévek első jelentősebb javulását ebben a negyedévben  érte el, miután negyedéves szinten 2,42  százalékpontot csökkenve 19 százalékra  süllyedt. Jelenleg mind a városi-logisztika mind  pedig a logisztikai parkok üresedési rátája 19  százalék körül áll.


ipari ingatlan kereslet felmérés üresedési ráta bref piac
Kapcsolódó cikkek