Cégvilág

A hókotrókat tilos megelőzni - avagy így közlekedjünk télen

A téli üzem során az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkavállalói mintegy 740 km autópálya, 216 km autóút és főút valamint 398 km csomóponti ág, illetve pihenőhelyi út síkosság- és hómentesítéséről gondoskodnak.

Annak érdekében, hogy az autópályák alkalmasak legyenek a biztonságos téli üzemre, a társaság szakemberei megszüntették a burkolat- és padkahibákat, gondoskodtak az úttartozékok javításáról és pótlásáról (különös tekintettel a fényvisszaverő elemekre), eltávolították a hóakadályt okozó növényzetet, valamint kihelyezték a hófogórácsokat.

A téli üzem időszakában a társaság a megszokottnál is szorosabb együttműködést tart fenn az érintett hatóságokkal, így például a Rendőrséggel, a Katasztrófavédelemmel, a Mentőszolgálattal, valamint az ÚTINFORM-mal. Az ÁAK Zrt. a téli útüzem során is maradéktalanul eleget tesz az Országos Közutak Kezelési Szabályzatában rögzített előírásoknak. A szabályzat előírja, hogy a síkosság elleni védekezést az észleléstől számítva 0,5 - 1,0 órán belül meg kell kezdeni és átlagos téli időjárás mellett 2 - 4 óra alatt kell befejezni.

A társaság birtokában jelenleg 126 darab olyan jármű található (mérnökségenként átlagosan 8-10), amelyek aktívan részt vesznek a téli elhárításban. Az elmúlt időszakban a társaság által kezelt úthálózaton mintegy 25 000 tonna sót használtak síkosság mentesítésre évente.
A téli elhárítás sikere jelentős mértékben függ attól, hogy milyen megbízhatóságú időjárási

Az ÁAK Zrt. téli közlekedésbiztonsági tanácsai

  • Téli útviszonyok esetén különös körültekintéssel, megfelelő sebességgel közlekedjenek és tartsák be a követési távolságot (2 másodperc)

  • Kizárólag műszakilag jól felkészített, téli gumikkal ellátott járművel keljenek útra

  • Hosszabb utazás előtt tanácsos teljesen teletankolni a járművet.

  • A hóeltakarítást végző és figyelmeztető jelzést használó, konvojban közlekedő járművek előzése tilos és balesetveszélyes

  • Indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és az aktuális forgalmi helyzetről
  • Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről egyrészt az ország egész területéről helyi tarifával hívható kék-számon (06/40/40-50-60), másrészt az éjjel nappal rendelkezésre álló diszpécserszolgálattól lehet információkat szerezni. Ezen kívül a világhálón elérhető autópályás weboldal (www.autopalya.hu), az SMS alapú információszolgáltatás és az autópályákon telepített VJT kijelzők segítenek a tájékozódásban. Aktuális forgalmi információk SMS-ben: +36 70 777 4636.

    Ha fenti számra elküldik a kiválasztott autópálya kódját (M0, M1, M15, M19, M2, M3, M30, M31, M35, M43, M5, M6, M7, M70, M8, M9), válaszként két SMS-t kap. Az első üzenetben a kiválasztott autópályára vonatkozó általános információkról értesülhetnek az autósok (időjárási viszonyok, közlekedési helyzet, forgalmi adatok, hosszú távú fenntartási munkák). A második üzenetben a két utolsó pályaeseményről, tehát balesetekről, időszakos terelésekről és egyéb, a forgalmat érintő történésekről érkeznek hírek.

    áak tél autópálya
    Kapcsolódó cikkek