Cégvilág

Hiába a szigor, visszapörgetik a hazai használtautók kilométeróráit

Az enyhén növekvő eladások és a lassan formálódó szemléletváltozás miatt a sok kilométert futott autók térnyerése jellemzi idén a hazai használtautó értékesítést a LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető flotta- és gépjárműkezelője szerint.

A statisztikák alapján megállapítható, hogy változatlanul a jóval egymillió forint alatt kínált - nélkül is kigazdálkodható vételárú - gépkocsik a legkeresettebbek. E szegmensben jelentős az importból származó, vagyis a kevéssé átlátható előéletű autók aránya. A hazai szabályozás 2012. január 1-től előírja, hogy a kilométeróra állásokat az okmányirodák és a vizsgáztatók is rögzítsék.

A külföldről származó autók esetében azonban az első kilométeróra-állás rögzítése a magyarországi forgalomba helyezéskor történik, és ez az adminisztráció nem jelent feltétlen garanciát az adat megbízhatóságára. Megfigyelhető, hogy a hirdetésekben gyakran irreálisak a kilométeradatok, feltűnően sok autót a lélektaninak számító 100 ezer kilométeres futásteljesítmény alatt szerepeltetnek.

Idén már igazán „jó vételnek” számított a vevők körében sok - a korábbi lélektani határ feletti – 120 és 150 ezer kilométerfutással meghirdetett, de vezetett szervizkönyvvel rendelkező 3-4 éves flottaautó”. Az olcsóbb autóknál főként a metálfényezés, a könnyűfém felnik, a légkondicionáló, az ülésfűtés eredményez némi árelőnyt. A beépített navigáció és az egyéb költséges extrák értéke azonban a 4 millió forint alatti használt járműveknél nem emeli értékarányosan a gépkocsi árát.

Az összes magyarországi használtautó értékesítést tekintve a 2010-es 4%-ról már közel háromszorosára emelkedett az országba behozott autó aránya, amelyeknél két kategória dominál.

A LeasePlan szerint összességében a piac tisztulása, a vásárlói attitűd lassú átalakulása látható. Az erős árverseny közepette is keresettebbekké válnak a 100 ezer kilométernél többet futott, de vezetett szervizkönyvvel rendelkező, szakszervizben karbantartott gépkocsik, amelyek körében a használt flottaautók igazi favoritok.

kilométeróra használtautó import
Kapcsolódó cikkek