Cégvilág

Megrohamozták a kastélyszállókakat

Változatlanul népszerű utazási célpont a külföldiek körében Magyarország. A friss statisztikai adatok szerint főképp a négycsillagos szállodákban élénk a forgalom.

A legfrissebb statisztikai összesítés is azt tanúsítja, folytatódik a kedvező tendencia, továbbra is élénk a vendégjárás Magyarországon.

Szeptemberben a szállodákban (ezek adják az összes kereskedelmi szálláshely forgalmának túlnyomó részét) 8,5 százalékkal több éjszakát töltöttek a vendégek, az árbevétel folyó áron 5,4 százalékkal nőtt. Az összes árbevétel és a szállodai vendégforgalom számbavételével – július és augusztus után – szeptember volt az év harmadik legerősebb hónapja.

A teljes háromnegyedévet nézve még kedvezőbb a kép. A hotelek mintegy 2,2 millió hazai vendéget fogadtak, kissé többet, mint egy évvel ezelőtt. A külföldiek száma viszont jelentősen nőtt, meghaladta a 2,8 milliót, közel tizedével többen érkeztek az előző évinél.

A szállodák versenyében a négycsillagosok vezetnek, az elmúlt kilenc hónap során 17 százalékkal tudták növelni forgalmukat. Egyébként a legtöbb szálláshelyen nőtt kisebb-nagyobb mértékben a forgalom. A leglátványosabban a kastélyszállók iránt ugrott meg az érdeklődés mindkét vendégkör esetében, hiszen harmadával több éjszakát töltöttek ezeken a romantikus helyeken, mint egy évvel ezelőtt.

Ugyanakkor a panziók egyértelműen elveszítették vonzerjüket, úgy tűnik, sem a belföldiek, sem a külföldiek nem kedvelik túlzottan ezt a szállástípust. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 55,3 százalékos volt, 4,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Ezen belül az ötcsillagosok 78,1, a négycsillagosok 64,3 százalékos foglaltságot értek el. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (15 076 forint) stagnált, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) (8335 forint) 4,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az egyes kategóriák között jelentős volt az eltérés, a legmagasabb értéket az ötcsillagos (35 661 forint), míg a legalacsonyabbat a kétcsillagos egységek regisztrálták (6830 forint).

Szeptember utolsó napján összesen 2819 kereskedelmi szálláshely működött az országban, ezen belül 952 szálloda (56 ezer szobával), s 1009 panzió (11 ezer szobával). A szállodákban szeptemberben 428 szobával volt több, mint az előző év azonos időszakában. A budapesti 184 szálloda kapacitása közel azonos volt, mint 2011-ben. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 858 volt.

A fővárosban a vendégforgalom összességében csaknem tizedével nőtt. Ez elsőrorban a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének köszönhető, ugyanis a belföldiek által eltöltött éjszakák száma jelentősen, több miknt tizedével visszaesett.

A budapesti vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára szeptemberben 9900 és 37 700, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 6300 és 31 000 forint között alakult, ami 35–133, illetve 22–109 eurónak felelt meg.

vendéglátás turizmus RevPAR szállodák kastélyszállók
Kapcsolódó cikkek