Cégvilág

Milliárdokért ásathatnak az áramszolgáltatók

Akár több százmilliárd forintjukba is kerülhet együtt a hazai áramszolgáltatóknak, ha a parlamentben ma elfogadják azt a kormánypárti javaslatot, amely az EnergiaFocus.hu értesülése szerint kimondaná, hogy belterületen a föld alá kellene vinni az összes légkábelt.

 Jelenleg elsősorban az oszlopokon ülnek az érintett vezetékek. A javaslat szerint állítólag nem lenne elég csak például a főtereken, vagy egyéb esztétikailag fontos területeken beásni a kábeleket, hanem minden légvezetéket át kellene alakítani.

Tovább növelné az áramszolgáltatók költségeit, hogy a szolgáltatók minden 20 ezer fős településen kárelhárító egységet kellene állomásoztatniuk a minél gyorsabb kárelhárítás céljából. Még közelebb kerülnének az érintett cégek a nonprofit működéshez, ha sűríteniük kellene ügyfélszolgálati irodáik számát. Téma lehet a mai vitanapon a gáz és az áram januártól hatályos egyetemes szolgáltatói ára is.

Mint az Energiafocus rámutat, nem biztos, hogy a képviselői indítványok bármelyike is törvényi erőre emelkedik, de az online lap már a puszta felvetések is rendkívül káros folyamatoknak tartja, mert „megpróbálják kifacsarni az egyetemes szolgáltatói rendszerben meglévő utolsó tartalékokat is, közben pedig nem látszik az a törekvés, hogy a közműszolgáltatók, és rajtuk keresztül a biztonságos ellátás fenntartása lenne a cél.

kábelek áramszolgáltatás
Kapcsolódó cikkek