Cégvilág

T-Systems-hardver az e-levéltárnak

Magyarországon is megkezdődhet az elektronikus levéltár megvalósítása, miután közbeszerzési eljárás keretében szerződést kötöttek az informatikai fejlesztésről a T-Systems Magyarország Zrt.-vel – jelentette be Tóth Péter, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. projektigazgatója a Fővárosi Levéltárában.

A 2013 őszére megvalósuló projekt költségvetése 2,9 milliárd forint, ami 100 százalékban Európai Uniós támogatás. A feladat nem lesz egyszerű, ugyanis Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója szerint 83 kilométernyi iratanyagot kell majd digitalizálni.

„A digitális információ korában, releváns memóriaintézménnyé formáljuk a levéltárakat. Hatékonyabb együttműködést kell kialakítanunk az elektronikus közigazgatásért felelős kormányzati szervekkel és egyenrangú partnereivé kell válnunk azoknak az iratképzőknek, amelyek meghatározóan elektronikusan hoznak létre iratot” – mondta.

A közelmúltban és jelenleg is több európai országban zajlanak e-levéltári projektek, ezekhez a törekvésekhez csatlakozott Magyarország is. Kenyeres István, a levéltár főigazgató-helyettese elmondta, hogy a magyarországi projekt az Európában legelterjedtebb szoftvermegoldások adaptálását tűzte ki célul. Olyan európai országok megoldásait veszik át, mint például az Egyesült Királyság, Németország, Hollandia, Svájc és Ausztria.

A T-Systems által szállított hardver-megoldás a legnagyobb biztonságú katasztrófatűrő rendszer, így elvileg nem tűnhet el egyetlen dokumentum sem.

A projekt keretében már elkészült a korszerű gépterem, üzembe állt több szerver és háttértár, valamint jelentős mennyiségű anyagot dolgoztak fel a levéltári szakemberek a projekt keretében beszerzett világszínvonalú mikrofilm- és könyvszkennerek segítségével.

T-Systemes e-levéltár Nemzeti Levéltár digitalizálás
Kapcsolódó cikkek