Cégvilág

Több áram jöhet majd Szlovákia felől

A jövő nyáron írhatják alá azt a szerződést, amely révén két új nagyfeszültségű villamos energia távvezeték épülhet Magyarország és Szlovákia között. Napirenden a szlovéniai összeköttetés bővítése is.

Két új 400 kilovoltos villamos-távvezeték létesítésének előkészítéséről írt alá szándéknyilatkozatot a Mavir Zrt.

A Sajóivánka-Rimavska Sobota (Rimaszombat) és a Gönyű-Gabcikovo (Bős) 400 kilovoltos, kétrendszerű összeköttetésre vonatkozó szerződés aláírására a jövő év nyarán kerülhet sor. A távvezetékek üzembe helyezésének tervezett időpontja 2016. A két távvezeték szerepel az európai 10 éves hálózatfejlesztési tervben, és az európai közös érdekű hálózatfejlesztések listáján is, így a Mavir eddig mintegy 600 ezer euró keretösszegű uniós pénzügyi támogatást nyert a TEN-E (Trans European Networks – Energy) programja keretében a sajóivánkai beruházás előkészítésére. A Mavir közleménye nem szól róla, de a mostani kereskedelmi helyzet alapján elsősorban a Szlovákia felőli áramimport növelését segítené a két új összeköttetés.    

A napokban lezajlott Mavir az ELES szlovéniai villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányítóval a Hévíz-Cirkovce 400 kilovoltos határkeresztező összeköttetés szlovén oldali megvalósításának helyzetéről tárgyalt. 2015-2016-ra várható a teljes összeköttetés üzembe helyezése.

Legutóbb szeptember 11-én számolhatott be a Mavir a hazai villamos-energia rendszer fejlesztése és áramellátásunk biztonsága szempontjából nagy horderejű eseményről: aznap összekapcsolták a társaság leányvállalata, a HUPX Zrt. által működtetett másnapi szervezett villamosenergia-piacot a már együttműködő csehországi és szlovákiai áramtőzsdével. Azóta lényegében egy kereskedelmi egységnek tekinthető a ma még két, különálló ajánlati zóna. „A piac-összekapcsolás nemcsak az energia, hanem annak a szállításához szükséges határkeresztező átviteli kapacitások allokálása is” – mondta akkor a Világgazdaságnak Bertalan Zsolt, a Mavir Zrt. vezérigazgatója.

E kapacitások kiszámításáért és kiosztásáért az adott határ két oldalán lévő átvitelirendszer-irányítók felelnek, a szlovák–magyar határért tehát a Mavir és a Seps a.s. A rendszerirányítók által felajánlott kapacitás nagyságának számítása nem változik, de a központosított kiértékelés révén a kiosztás optimális lesz. A ma bejelentett szándéknyilatkozat nyomán várható beruházás tehát az összekapcsolt árampiacok működését is serkenteni fogja.

Közeleg az összekapcsolt piacok további országokkal – az alapvetően exportra készülő Lengyelországgal és Romániával – való bővítése is.  A végső cél, hogy 2014-re létrejöjjön az egységes uniós árampiac.

Mavir Seps bertalan zsolt ELES
Kapcsolódó cikkek