Cégvilág

Áprilisban indul a Euronews magyar adása

A Euronews 13. nyelvi csatornája lesz a tervek szerint jövő áprilisban elinduló magyar adás – mondta Michael Peters, a lyoni székhelyű nemzetközi hírtelevízió vezérigazgatója azon a sajtótájékoztatón, amelyen a magyar nyelvű adás elindítását jelentette be.

Összességében 25 országból mintegy 400 újságíró dolgozik jelenleg a 21 európai köztévé által finanszírozott csatornánál, amelynek adásai 155 országban 400 millió háztartást érnek el világszerte. Naponta mintegy 7 millió nézőjük van Európában. Jövő héten indul a 12. nyelvi adás, a görög, majd ezt követi a magyar nyelvű szolgáltatás a tervek szerint áprilisban.

Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkárnak Michael Peters ma bemutatta a projektet, de délután is folytatódnak a konzultációk, illetve egyeztet az MTVA vezetőségével is.

Budapest belvárosában nyílik majd meg az Euronews magyar szerkesztősége. 37 állandó munkatársat vesznek fel, akik Budapest mellett Lyonban és Brüsszelben is dolgoznak majd. Közülük 22 újságíró lesz, a többi technikai, adminisztratív munkatárs. Állandó tudósító is lesz Budapestről.  

Az itt gyártott magyar eseményekről szóló nemzetközi jelentőségű híreket, tudósításokat az egész világon látják majd a tévénézők, amellett, hogy a Euronews külföldi tudósításait magyarul közlik majd.

A lehetőség adott ahhoz, hogy az MTVA mint közszolgálati részvényes csatlakozon az Euronews tulajdonosi köréhez. Magyarország ugyanis kérheti majd, hogy belépjen a 21 közszolgálati televízióból álló részvényesi körbe, amit majd a részvényeseknek kell jóváhagynia.

A magyar csatorna elindítását az Európai Bizottság jelentős mértékben támogatja. Ezzel kapcsolatban Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője lapunknak elmondta: a fő cél az, hogy a jövőben majd saját lábra álljon egy önálló üzleti modell alapján a magyar nyelvű szolgáltatás.

A magyar Euronews lesz a médiacég történetében a második olyan szolgáltatás, amelyet teljes egészében a célországban állítanak elő. Az első ilyen csatorna a görög Euronews lesz.

A Euronews főként angol és német nyelven jelenleg műholdas, kábel- és IPTV szolgáltatásokon keresztül a magyar háztartások 20 százalékában, közel 800 ezer háztartásnál érhető el. Felmérések szerint a Euronews a negyedik legnézettebb nemzetközi televíziós hírcsatorna Magyarországon, a legmagasabb státuszú lakosság 7 százaléka minden héten nézi a csatorna műsorait.

csatorna hírtelevízió Euronews
Kapcsolódó cikkek