„Felállt a Roszatom azon szakmai csoportja, amely a paksi atomerőmű bővítésére való felkészülést célozza, annak ellenére, hogy Magyarországon még nem írták ki a tendert” – válaszolt a Világgazdaságnak az orosz atomipari óriás külföldi tevékenységéért felelős leányvállalata, a Rusatom Overseas elnök-helyettese a cég sajtótájékoztatóján.

Ivo Kouklik tájékoztatása szerint ezzel beindul cége speciális, úgynevezett lokalizációs projektje Magyarországon is. A cél, hogy minél több helyi vállalatok vonjanak be az atomerőmű építésébe, az itteni beszállítói arány 30-35 százalékos lehet.

A projektbe bevonandó cégekre vonatkozó kérdésünk kapcsán a szakember elmondta, hogy jórészt építőipari, kivitelező vállalatokról lenne szó. „Emellett természetesen tervezzünk, hogy a Ganz cég szivattyúkat fog szállítani. Az is nagyon fontos a számunkra, hogy mérnöki irodák is részt vegyenek a munkában, hiszen az orosz cégek tervinek meg kell felelniük az itteni előírásoknak, szabályozásnak” – hangsúlyozta. Tájékoztatása szerint a Rusatom Overseas a jövő év elején kíván találkozni e cégek vezetőivel, átvilágítja őket és felméri a kapacitásait is.
A társaságnak már van előzetes listája azokról az ipari cégekről, amelyekről itt dolgozni akar, de mivel e listát saját információi alapján állította össze, reméli, hogy együttműködési szándéka közzététele után újabb vállalatok is jelentkeznek.

Ivan Dibov, a társaság másik alelnöke, egyben kommunikációs vezetője hozzátette: „azt is fel fogjuk mérni, hogy a saját technológiáinkat hogyan tudjuk e cégeknek átadni. A kiválasztandó társaságok ennek köszönhetően már nem csak a paksi beruházás kivitelezésébe szállhatnak be, hanem bármely más olyan atomerőmű építésbe, amelyet a Roszatom végez. Jelenleg Oroszországon kívül 19 reaktor blokkot épít.
A társaság magyarországi képviseleti irodája a napokban nyílt meg. Bács Zalán, az MVM korábbi vezérigazgató-helyettese vezeti. Részletek a holnapi Világgazdaságban