Cégvilág

Nehezebb lesz bliccelni a vonaton

Éves szinten több milliárd forintos bevételkiesést okoznak a MÁV-START Zrt.-nek a menetjegy vagy bérlet nélkül, illetve jogosulatlanul igénybe vett kedvezményekkel utazók, ezért a társaság fokozott jegyvizsgálattal szorítaná vissza a bliccelést.

A vasúttársaság keddi közleményében ismerteti: annak érdekében, hogy a menetjegyek, bérletek ellenőrzése még a legnagyobb utasforgalmú napszakokban is teljes körű lehessen, az év végéig növelik a MÁV-START vonatain szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók számát. Az erősítésekre elsősorban a csúcsidőszakokban kell számítani, hiszen a kisebb utasforgalmú órákban az alaplétszámmal is el lehet jutni minden utashoz.

A vasútvállalat célja az intézkedéssel és annak előzetes nyilvánosságra hozatalával az, hogy visszaszorítsa az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazásokat, illetve a kedvezmények jogosulatlan igénybevételét.

Az idén már több százezer esetben kellett a jegyvizsgálóknak intézkedniük a vonatokon a visszaélések miatt, ilyenkor pótdíj megfizetése, vagy a személyes adatok hitelt érdemlő megadása válik szükségessé. Ha az utas nem működik együtt, ki kell zárni az utazásból, akár rendőri közreműködéssel is, ha szükséges - figyelmeztet a vasúttársaság.

A bliccelés visszaszorítása érdekében jegyértékesítő automaták telepítését, megerősített pénztári szolgálatot, időszakosan növelt jegyvizsgálói jelenlétet, illetve a peronkapus rendszer egy-egy napra visszaállított, átmeneti működtetését is tervezi a vasúttársaság.

 

bliccelés vonat ellenőrök
Kapcsolódó cikkek