Cégvilág

Ők hozták a legnagyobb jegybevételt Hollywoodban - toplista

Robert Downey Jr. hozta az idén a legjelentősebb jegybevételt, azaz mintegy 1,5 milliárd dollárt a színészek közül a Forbes magazin összeállítása szerint. Az Alkonyat tinivámpír-széria üdvöskéi is jó pénzt hoztak a stúdiók konyhájára.

A filmstúdiók számára Robert Downey Jr. szerepeltetése ígéri a legtöbb bevételt a jegyeladások terén – derül ki a Forbes friss összesítéséből. Az amerikai üzleti magazin szerint a színésznek mintegy 1,5 milliárd dollárnyi jegybevétel köszönhetnek a stúdiók. 2012 legnagyobb kasszasikere a világon a mozifilmek közül a Bosszúállók volt, ahol a Marvel legjelentősebb képregényhősei – Vasember, Amerika kapitánya, Thor, Hulk – szerepeltek egy filmben. Robert Downey Jr. a Vasembert alakította és a magazin szerint főként az ő személyének köszönhető a kasszasiker. A Bosszúállók rekordot jelentő 207 millió dollárt keresett az Egyesült Államokban a bemutató hétvégéjén. Ennél a filmnél többet eddig csak a Titanic és az Avatar jövedelmezett.

A második legnagyobb kasszasikert Kristen Stewart szereplése hozta 2012-ben. Az Alkonyat szériában lévő színésznő 1,2 milliárd bevételt hozott a stúdióknak. A mozisorozat negyedik, befejező része, a novemberben bemutatott Hajnalhasadás II. a világon eddig 779 millió dollárnyi jegybevételt hozott. Kristen Stewart másik jelentős filmje a Hófehér és a vadász volt. A Charlize Theron főszereplésével készült Hófehérke-adaptációra eddig 397 millió dollár értékben vásároltak jegyet.

Az Alkonyat sorozat másik főhőse, Robert Pattinson is sokat hozott a stúdióknak, mintegy 793 millió dollárt, ami az 5. helyre volt elég a listán. Pattinsonnak azonban nem volt olyan más jelentős kasszasikere, mint Kristen Stewartnak, mivel a Cosmopolis és a Budapesten forgatott Bel Ami – A szépfiú című filmekben való szereplése mintegy 14 millió dollár hozott összesen a stúdióknak.

Az Alkonyat sztárjai közül Taylor Lautner a 6. a Forbes listáján, ő mintegy 779 millió dollár nyereséget hozott a stúdióknak. 2011-ben az Elhurcolva című filmben játszott, aminek 82 millió dolláros jegybevétele volt a világon.

A listán harmadik Christian Bale szerepelése 1 milliárd dollárt ért a filmgyártóknak, ami főként a Christopher Nolan által rendezett Batman trilógiának köszönhető. Bale szereplése a The Flowers of War-ban (A háború virágai) ehhez képest már „csak” 300 ezer dollárt adott.
Az aktuális James Bond, vagyis Daniel Craig 951 millió dollárt keresett a filmgyáraknak. A James Bond széria 23. filmje, a Skyfall már közel egymilliárd dolláros jegybevételnél tart. A 007-es ügynök sorozatában korábban Craig első szereplése, a Casino Royale hozta a legtöbb bevételt, világszerte 600 millió dollárért váltottak rá jegyet.

A Forbes listán a 7. Andrew Garfield a Pókemberrel, ami 752 millió dolláros jegybevételt hozott világszerte. Jennifer Lawrence 748 millió dollárt termelt a stúdióknak. Az Éhezők viadala mintegy 687 millió dollárt fialt a stúdióknak. Lawrence egyéb filmjei, a House At The End Of The Street (Ház az utca végén) és a Napos oldal együtt mintegy 60 millió dolláros bevételt hoztak.

Will Smith a Sötét Zsaruk harmadik részével 624 millió dolláros hasznot hozott. A lista 10. helyén Mark Wahlberg áll, aki 598 milliós jegybevételt hozott a stúdióknak. Wahlberg szereplésével a Ted című filmre eddig meglepetésre 502 millió dollár értékben adtak el jegyet. Másik filmje, a Csempészek 96 millió dolláros jegybevételt hozott.

Szerény sztárok, nagy sikerek

Natalie Portman a legjobb üzlet a filmstúdiók számára – ez a Forbes-lista másik összesítésének eredménye. Ebben az esetben a magazin azt vizsgálta, egy sztárgázsira szánt dollár hányat fialt. Arra jutottak, hogy a mindössze 13 millió dollárból forgatott Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat is kiérdemlő színésznő keresetének minden dollárjából 47,2 dollár haszna származott – szemben például Eddie Murphyvel, aki csupán gázsija 2,3-szorosát tudta kitermelni. Portmant annak ellenére jó befektetést szerepeltetni, hogy egyik filmje totális bukás lett – a Király! veszteségét kompenzálni tudta a Fekete hattyú és a Csak szexre kellesz című vígjáték.

Ezen a listán is második lett Kristen Stewart, ami azért is érdekes – jegyzi meg a Forbes –, mivel a hatalmas bevételt produkáló sztárprodukciókhoz általában hatalmas gázsi is dukál, ami rontja a megtérülési rátát, ami a fiatal színésznő esetében megtérülési ráta 40,6. Így érthető, hogy Robert Pattinson (31,7) és Taylor Lautner (29,7) is jó

vasember Sherlock Holmes film jegybevétel Hollywood marvel
Kapcsolódó cikkek